Dla zdrowia!

Dlaczego warto sięgać po to warzywo? Jest co najmniej kilka powodów!.. Ale uwaga, idealny nie jest nawet burak! Właściwości zdrowotne tego warzywa nie mogą pozostać niedocenione, ale jest w buraku też kwas szczawiowy, który negatywnie wpływa na przyswajanie wapnia i magnezu. Co prawda, w burakach nie ma go aż tak dużo jak w szpinaku czy rabarbarze, ale spożywając produkty, które go zawierają, warto pamiętać o uzupełnieniu diety o produkty bogate w wapń. Barszcz zabielony śmietaną czy sałatka buraczana z serem to dobry wybór. Buraki zawierają też mangan, który przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego i do utrzymania zdrowych kości. W burakach jest również potas, który jest niezbędny do właściwej pracy serca oraz pomaga w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi. Wpływa też na funkcjonowanie mięśni i układ nerwowy. Warto więc jak najczęściej sięgać po szklankę soku z buraka!
powrót do góryZainspiruj się!

Jaka zupa dziś na obiad? Klasyka zawsze się sprawdzi, więc postaw na barszcz polski, który dobrze znasz z dzieciństwa. Tradycyjne potrawy smakują najlepiej! Jeśli masz ochotę na zupę w nowoczesnym wydaniu, ugotuj zupę krem z buraków. Potrzebujesz tylko kilka składników. Jej smak nie ma sobie równych! Na wigilijnym stole nie może zabraknąć barszczu czerwonego z uszkami. To smak, za którym tęsknimy cały rok! Co jest najlepsze na upalne dni? Oczywiście, chłodnik! Ten z dodatkiem kurczaka to zupa, którą można się najeść. Wypróbuj chłodnik z buraków i kurczaka i przekonaj się, że to połączenie ma moc. Buraczki zasmażane to sprawdzony dodatek do obiadu. Ale czy na pewno dodatek? Ich smak jest tak dobry, że to kotlet gra na talerzu rolę dodatku. Również ćwikła z chrzanem podkręci smak obiadu, ale polubi się też z wędlinami. Buraki sprawdzą się nie tylko jako dodatek do drugiego dania. Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta to danie, w którym buraki są zdecydowanie na pierwszym planie. Burak to prawdziwy król sałatek! Występuje w różnych, nieraz oryginalnym połączeniach, ale za każdym razem smakuje wspaniale. Burak, orzechy, ser kozi i sałata – to towarzystwo świetnie ze sobą współpracuje, żeby osiągnąć niebanalny smak. Spotykają się w sałatce z buraków z orzechami włoskimi, żeby oczarować Cię smakiem! Sałatka jajeczna z burakami to z kolei idealny wybór dla fanów sałatek jajecznych, a sałatka z burakiem i truskawkami to propozycja dla odważnych, którzy lubią łączyć warzywa z owocami. Buraki możesz jeść na śniadanie i kolację. W jakiej postaci? Najpopularniejszej – na kanapkach! Pełnoziarniste kanapki z pastą z buraka i fasoli sprawią, że kanapki z wędliną zejdą na drugi plan. A może coś upieczesz? Buraczkowy biszkopt będzie w sam raz! Tak samo jak buraczkowe muffinki, które staną się hitem każdej imprezy. Bo burak to prawdziwy przyjaciel słodkich wypieków. Poznaj go bliżej, a jeszcze nie raz cię zaskoczy!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Uważaj podczas obierania buraków, bo mają one silne właściwości barwiące. Betanina, czyli czerwień buraczana, jest wykorzystywana jako barwnik spożywczy do poprawiania koloru i smaku past pomidorowych, sosów, deserów, dżemów, galaretek, lodów, słodyczy i płatków śniadaniowych.
- Buraki były znane już w czasach starożytnych. Cenili je Grecy oraz Rzymianie, którzy znali wiele sposobów ich przyrządzenia. Obecnie buraki są uprawiane na wszystkich kontynentach.
- Liście buraków mają ciekawy wygląd i dobrze sprawdzają się jako ozdoba warzywniaka.
- Buraki o mniejszych rozmiarach z powodzeniem można zamrozić. Wystarczy je ugotować, obrać ze skórki i pokroić w kostkę lub na plasterki. Można je przechowywać w zamrażarce przez pół roku.
powrót do góry
Z czym to się je?

Burak czerwony jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jest też bardzo łatwy w uprawie, więc jeśli masz ogródek lub działkę, zasiej go wiosną, a już po 3–4 miesiącach będziesz się cieszyć własnymi warzywami. W kuchni jest dobrze zadomowiony, bo to król prostych potraw, które znamy od dzieciństwa. Można zrobić głosowanie, które danie z buraków jest najpopularniejsze, ale chyba nie ma takiej potrzeby. Bo przecież dobrze wiesz, jaka odpowiedź padnie najczęściej. Oczywiście, barszcz czerwony! Tę jedną z najpopularniejszych zup przygotowuje się na dwa sposoby. Można ugotować ją z drobno pokrojonych lub startych buraków i zabielić śmietaną. Wtedy podaje się ją z pieczywem. Barszcz do krokietów lub pasztecików, albo po prostu do wypicia, bez dodatków, gotuje się z grubo pokrojonych buraków i nie zabiela śmietaną. Po ugotowaniu można go przecedzić przez sito. Taki barszcz świetnie się sprawdzi, gdy chcesz ugotować coś na wczorajszym rosole i niekoniecznie masz ochotę na pomidorową. Wystarczy dodać do rosołu buraki i gotować je do miękkości. Pamiętaj, żeby dodać trochę soku z cytryny lub kwasek cytrynowy – kolor zupy pozostanie wówczas bardzo intensywny. Barszcz czerwony jest nader ważną potrawą na wigilijnym stole, gdzie wraz z uszkami tworzy duet idealny. Barszczyk z krokietami to już klasyk i obowiązkowy gość na każdym weselu. Przyznaj się, na ilu weselach, na których nie serwowano barszczu, byłeś?
Buraczki zasmażane to z kolei świetny dodatek do obiadu, szczególnie zimą, gdy brakuje świeżych, lokalnych warzyw. Na pewno znasz je dobrze! A może wolisz ćwikłę? Buraki oraz chrzan to mistrzowskie połączenie! Pasuje zarówno do obiadu, jak i do kanapki z wędliną. Ćwikła to ostra zawodniczka! Buraki łatwo kochać w zupie lub w charakternej ćwikle, ale gdy trzeba zjeść je w sałatce, wiele osób patrzy na nie z rezerwą. Też boisz się buraka w sałatce? Niepotrzebnie! W odpowiednim towarzystwie będzie świetnie smakował. Połącz go z serem pleśniowym, rukolą, dużą ilością prażonych orzechów włoskich i pestek słonecznika oraz polej sosem winegret. Ten smak nie ma sobie równych! A jaki burak do sałatek jest najlepszy? Pieczony burak oczywiście! Umyte warzywo zawiń w folią aluminiową i piecz przez około godzinę w 200°C. Będzie słodki i aromatyczny. Lubisz chrupać marchewkę? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w taki sam sposób jeść buraka. Bo przecież można go jeść również na surowo! Nie zapominaj o liściach buraka, czyli botwince. Wiosną ugotuj barszcz z botwinki, dodaj ją do sałatki albo przyrządź ją tak jak szpinak. Będzie smacznie!
powrót do góry
Komentarze (0)