Cevapcici – co to jest? Z jakiego mięsa?

Czy wiecie, czym jest cevapcici? Co to za specjał i jak się go przygotowuje? Co cevapcici ma wspólnego z kebabem? Poznajcie bałkański przysmak!

Cevapcici – co to jest za przysmak?

Co to jest cevapcici? To potrawa wywodząca się z Turcji, ale znana też w Chorwacji, Serbii i Jugosławii. Nazwa tego dania pochodzi od słów kebap oraz cici, co po turecku oznacza „mały”, więc w wolnym tłumaczeniu nazwa potrawy to „mały kebab”.

Cevapcici powstaje na bazie mieszanego siekanego lub mielonego mięsa, które doprawia się czosnkiem, cebulą i aromatycznymi przyprawami, a następnie formuje w małe ruloniki i smaży lub grilluje. Cevapcici przypominają kotlety mielone, ale mają kształt walca, a ich cechą charakterystyczną jest specyficzny sposób doprawienia. To danie przyprawia się świeżymi lokalnymi przyprawami nadającymi im intensywnego charakteru. Kotleciki cevapcici w kuchni bałkańskiej są podawane z plackami pita, ajwarem, grillowanymi warzywami i sosem tzatziki.

Cevapcici – z jakiego mięsa powstaje?

W zależności od regionu do cevapcici wykorzystuje się mięso wieprzowe, wołowe lub owcze. W Chorwacji do przygotowania kotletów najczęściej używana jest wołowina, ale cevapcici smakuje najlepiej w wersji z mieszanki różnych mięs, z których każde ma inne walory.

Cevapcici to doskonała alternatywa dla zwykłych polskich mielonych lub tureckich kotletów kofta. Cevapcici możecie podawać do obiadu razem z ziemniakami z wody i zestawem surówek lub serwować w chlebkach pita. Do cevapcici doskonale pasują pikantne warzywa, np. marynowane ogórki i papryka, sałatka z kiszonej kapusty lub ostra sałatka z pora.