Chermoula – co to jest? Przepis na marynatę
Sprawdźcie, czym jest chermoula, przepis pochodzący z kuchni marokańskiej. Jak przygotowuje się to danie i w jaki sposób je podawać?
Co to jest chermoula?
Chermoula inaczej szermula to marynata z krajów Maghrebu bazująca na kolendrze, kminie rzymskim i czosnku, smakująca niczym mieszanka pesto i chimichurri. W niektórych przepisach mogą się też pojawiać takie składniki jak szafran, pieprz, słodka lub ostra papryka, a także cebula, kiszona cytryna, natka pietruszki i oliwa. Marynata chermoula jest serwowana do pieczonych mięs, ryb, warzyw i owoców morza. Nazwa potrawy wywodzi się od słowa chermel oznaczającego „marynowanie w przyprawach”.
Chermoula – przepis na ziołową marynatę
Chermoula to aromatyczny gęsty sos do marynowania, który przygotujecie z 5 łyżek siekanej pietruszki, 7-8 łyżek siekanej kolendry, 4 ząbków czosnku, 150 ml oliwy, 1,5 łyżeczki kuminu, 2 łyżeczek soku z cytryny i 2 łyżeczek papryki. W zależności od upodobań smakowych proporcje składników możecie modyfikować do uzyskania optymalnego efektu. Wszystkie składniki połączcie z oliwą, wymieszajcie, a gotową marynatę wstawcie do lodówki. Możecie ją przechowywać przez kilka dni i wykorzystywać na bieżąco.
Chermoula świetnie sprawdzi się do kultowych marokańskich dań meshvi, czyli przygotowywanych na grillu. Będzie pasowała zarówno do wieprzowiny, jak i do wołowiny czy drobiu. Marynatą możecie też skropić sałatkę albo warzywa przygotowane do pieczenia w piekarniku lub na ruszcie. Z sosem na bazie kolendry dobrze smakują także różnego rodzaju kasze.
Komentarze (0)