Chipsy z brokuła (z łodygi) – z piekarnika. Przepis

Brokułowe chipsy to ciekawy zamiennik tych tradycyjnych. Jak przygotować chipsy z brokuła i jak je przyprawić, żeby świetnie smakowały? Poznajcie nasze wskazówki i zróbcie chipsy z brokuła w piekarniku.

Chipsy z łodygi brokuła na przekąskę

Warzywne chipsy z brokuła i sera to super pomysł na wegetariańskie danie dla miłośników warzyw. Ogromną zaletą przepisu jest szybkość przyrządzenia i możliwość doprawienia w ulubiony sposób. Przygotowanie chipsów z brokuła z piekarnika to też wspaniały sposób na kreatywne wykorzystanie łodygi, którą zazwyczaj się wyrzuca. W tym przepisie nic się nie zmarnuje – wystarczy tylko brokuł, przyprawy i odrobina oleju.

Chipsy z brokuła – przepis z użyciem piekarnika

Surową łodygę brokuła należy pokroić w cienkie plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na kratce w piekarnika, a następnie przyprawić mieszanką pieprzu, mielonego chili, kurkumy, przeciśniętego przez praskę lub granulowanego czosnku i odrobiną zmielonych migdałów. Tak przygotowane chipsy z brokuła w piekarniku piecze się przez ok. 25-30 minut w 180°C, ale do obróbki można wykorzystać też frytkownicę beztłuszczową.

Czas pieczenia zależy w dużej mierze od wykorzystanego urządzenia, więc warto kontrolować ten proces i zakończyć go, gdy chipsy będą lekko zrumienione. Chipsy z brokuła z serem przygotowuje się dość podobnie, ale przed pieczeniem posypuje je startą mozzarellą lub serem gouda. Do wystudzonych chipsów z łodygi brokuła z serem pasuje zimny dip serowy lub czosnkowy, ale też sos tysiąca wysp lub dip do frytek belgijskich.