Chleb bez drożdży na sodzie – szybki przepis

Nie wymaga dużego nakładu pracy ani czasu na wyrastanie – chleb bez drożdży to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy cenią sobie smak domowych wypieków. Chrupiąca skórka, miękki środek i sprawdzone składniki to główne zalety własnoręcznie upieczonego chleba. Jednak ten klasyczny, wypiekany na drożdżach lub zakwasie, może sprawiać trudności. Przygotowanie dobrego zakwasu wymaga pewnych zdolności, a drożdże nie zawsze są w lodówce. Błyskawiczny chleb bez drożdży to świetna alternatywa, żeby na stole zagościły pachnące kromki. Oto praktyczne wskazówki, jak go zrobić we własnej kuchni!

Składniki potrzebne do zrobienia chleba bez drożdży

Szybkość przygotowania to jedna z głównych zalet chleba bez drożdży. Cały proces, łącznie z pieczeniem, zajmuje nie więcej niż godzinę. Jeśli więc zbliża się pora kolacji, a zapomnieliście wybrać się do piekarni, ekspresowy chleb na sodzie uratuje sytuację. Do jego wykonania będziecie potrzebować 500 g mąki pszennej, którą można częściowo zastąpić pełnoziarnistą, po łyżeczce cukru, soli i sody oczyszczonej oraz 400 ml maślanki lub kefiru. Jak widzicie, do zrobienia chleb bez drożdży przepis jest prosty i wymaga jedynie składników, które zazwyczaj są w każdej kuchni. Pozostaje już tylko zakasać rękawy i zabrać się za jego wyrabianie.

Szybki chleb bez drożdży – przygotowanie

W dużej misce wymieszajcie wszystkie produkty suche. Następnie stopniowo dodawajcie maślankę, mieszając ciasto łyżką lub dłońmi, aż stanie się jednolite. Ciasto na chleb na sodzie nie powinno być wyrabiane długo, wystarczy, że wszystkie składniki się połączą. Wyłóżcie je na oprószoną mąką stolnicę i uformujcie podłużny lub okrągły bochenek. Kiedy nadacie mu odpowiedni kształt, przełóżcie chleb na sodzie oczyszczonej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wykonajcie nacięcie na krzyż, co pomoże w równomiernym upieczeniu. Rozgrzejcie piekarnik do 200°C i pieczcie ok. 35-40 minut, aż nabierze złocistego koloru. Po upieczeniu wyjmijcie chleb i pozostawcie do ostygnięcia.

Dlaczego warto wypróbować przepis na chleb bez drożdży?

To idealna propozycja dla osób zabieganych lub tych, które wątpią w swoje kulinarne umiejętności. Chleb na sodzie oczyszczonej przygotowuje się szybko, a jego smak nie odbiega od tego na drożdżach. Dodatkową zaletą jest możliwość urozmaicenia go według własnych upodobań. Możecie dodać do ciasta ulubione ziarna, np. siemię lniane, czarnuszkę, pestki dyni, jak również zioła, które nadadzą mu więcej wyrazistości. Nie ma także przeszkód, żeby poeksperymentować z różnymi rodzajami mąki. Zamiast pszennej możecie użyć orkiszowej lub połączyć obydwie. Świetnie nadawać się także będzie mąka graham, do której warto dodać odrobinę zwykłej mąki pszennej, aby chleb nie rozpadał się po upieczeniu.

Chleb na sodzie – propozycje podania

Najlepiej będzie smakował tuż po upieczeniu, jeszcze ciepły, z odrobiną masła lub twarożku. Chleb bez drożdży doskonale sprawdzi się także jako baza do kanapek w wersji wytrawnej, takich jak kanapka z łososiem. Lubicie śniadania na słodko? Chleb na sodzie z konfiturą z jabłek to propozycja, której brakować będzie już tylko kubka z gorącą kawą. Wielbiciele zup mogą rozsmakować się w domowym chlebie, podanym jako dodatek do zupy gulaszowej. Kromka chrupiącego chleba świetnie będzie także pasować do sałatek, między innymi do uwielbianej sałatki greckiej z fetą. Jego wszechstronność to najlepszy argument, że warto mieć w domu samodzielnie upieczony, pełen smaku i aromatu ekspresowy chleb na sodzie.

Jak wykorzystać nadmiar chleba bez drożdży?

Domowe wypieki są tak smaczne, że zazwyczaj zostają po nich tylko okruszki. Jeśli jednak zdarzy się, że upiekliście zbyt dużo chleba na sodzie, nie musicie go wyrzucać, jeśli zacznie się starzeć. Możecie przygotować grzanki z chleba – wystarczy namoczyć chleb w niewielkiej ilości wody, podsmażyć z ząbkiem czosnku na rozgrzanej patelni i posypać parmezanem. Czerstwy chleb świetnie nada się także do zrobienia zapiekanki z pieczarkami i serem, której ostrości doda ketchup pikantny Hellmann’s. A jeśli chcecie przypomnieć sobie smaki dzieciństwa, chleb w jajku zrobicie w kilka chwil. Ciepły z piekarnika, na zimno jako podstawa kanapki czy odgrzany – szybki chleb bez drożdży smakuje wyśmienicie bez względu na to, jak go podacie!