Chleb do żurku może z powodzeniem zastąpić głęboki talerz lub miseczkę na zupę. Aby można było jeść żur w chlebie, należy w odpowiedni sposób przygotować takie pieczywo. Podpowiadamy, jak upiec wielkanocny chleb do żurku samodzielnie w swoim domu.

Chlebek do żurku – jak przygotować?

Przygotowanie chlebka do żurku ma umożliwić wlewanie takiej zupy do środka. Uda się to pod warunkiem, że chleb na żurek nie przesiąknie wodą i nie stanie się rozmiękły. Pieczywo powinno być nadal odpowiednio zwarte, sprężyste i chrupiące.

Aby upiec chleb do żurku, potrzebne są następujące składniki:

  • 600 gramów mąki pszennej typ 550 lub 480,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 15 gramów świeżych drożdży.

Chlebek do żurku – przygotowanie krok po kroku

Przedstawiamy prostą instrukcję, która odpowiada na pytanie, jak przygotować chleb do żurku.

1. Wsyp do miski mąkę, cukier, oliwę oraz rozpuszczone w wodzie drożdże, a następnie wymieszaj wszystkie składniki drewnianą łyżką i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut – powinno ono nabrać gęstej i sprężystej konsystencji.

2. Przełóż ciasto do miski, przykryj je bawełnianą lub lnianą ściereczką, po czym odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

3. Kiedy ciasto zdąży już wyrosnąć, wyłóż je na stolnicę i podziel na dwie równe części – z każdej z nich uformuj kulę, a następnie zawiń brzegi do środka.

4. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i ułóż na niej chleby.

5. Upiecz chleby, po upieczeniu wyjmij z piekarnika, a kiedy ostygną odetnij z nich górną część ostrym nożem – powstanie w ten sposób charakterystyczna czapeczka pełniąca rolę pokrywki.

6. Wydrąż środek pieczywa, oddziel białko od żółtka jajka, roztrzep białko w naczyniu i wysmaruj nim środek chleba. Możesz alternatywnie zamiast białka użyć masła.

Jak upiec chleb do żurku?

Chleb na żurek należy piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Odpowiednie przygotowanie chleba do żurku wymaga również ponownego umieszczenia pieczywa w piekarniku po wydrążeniu środka. Należy wtedy piec chleb przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Pozwoli to zapobiec nasiąkaniu pieczywa zupą i jego przemiękaniu.

Jak przygotować chleb do żurku na inne sposoby?

Możesz upiec chleb na żurek nie tylko na drożdżach, lecz także na żytnim zakwasie. Da się również przygotować pieczywo przy użyciu pełnoziarnistej mąki, np. orkiszowej czy graham. Warto jednocześnie eksperymentować z dodatkami do chleba. Jego smak wzbogacą np. nasiona słonecznika, sezamu, czarnuszki, siemienia lnianego czy ostropestu plamistego. Smak chleba do żurku urozmaici ponadto dodanie do niego pestek z dyni lub migdałów.

Chleb na żurek można bez obaw przechowywać w zamrażarce, dzięki czemu będziesz mógł go użyć zawsze wtedy, gdy najdzie cię ochota na tę pyszną zupę.