Chleb słonecznikowy – przepis
Doskonały wybór dla wszystkich, którzy oczekują od pieczywa czegoś więcej – chleb słonecznikowy sprawi, że nawet zwykła kanapka będzie dziełem sztuki. Intensywny smak, charakterystyczny aromat i wyjątkowa struktura – to tylko kilka argumentów, dla których warto własnoręcznie go upiec. Chrupkość ziaren, miękkie wnętrze, a do tego wykonanie go nie wymaga ani dużego nakładu pracy, ani zbyt wiele czasu. Oto sprawdzony przepis na chleb słonecznikowy, który podbije wasze serca!
Dlaczego warto piec chleb samodzielnie?
Uginające się półki w piekarni, pośpiech, brak wiary we własne możliwości kulinarne – to właśnie powody, dla których częściej kupujemy pieczywo niż pieczemy je w domu. Jednak nic nie zastąpi tego aromatu, który roznosi się po kuchni podczas pieczenia, pewności, jakie składniki znajdują się we własnym wypieku oraz dumy z samodzielnego wykonania. Jeśli chcecie zrobić chleb słonecznikowy, poznajcie prosty przepis, który zawiera: 500 g mąki pszennej, 300 ml ciepłej wody, 25 g drożdży, po łyżeczce cukru i soli, 2 łyżki oliwy oraz 50 g łuskanych ziaren słonecznika plus dodatkowe ziarna do posypania. Nie macie pod ręką drożdży? Zastąpcie je zakwasem żytnim lub 2 łyżeczkami sody i 400 g maślanki albo kefiru.
Chleb słonecznikowy na drożdżach – instrukcja krok po kroku
Zacznijcie od rozpuszczenia drożdży w 100 ml ciepłej wody, z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawcie na 10 minut do momentu, aż zacznie tworzyć się pianka. Do dużej miski wsypcie mąkę i połączcie ją z zaczynem drożdżowym, oliwą oraz resztą wody. Wyrabiajcie ciasto, dodając stopniowo ziarna słonecznika. Kiedy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, uformujcie z niego kulę, włóżcie do miski i przykryjcie ściereczką. Odstawcie w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość. Uformujcie bochenek lub umieśćcie ciasto w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba możecie posmarować oliwą i obsypać ziarnami słonecznika. Teraz pora na drugie wyrastanie. Odstawcie uformowany chleb jeszcze na pół godziny, po czym rozgrzejcie piekarnik do 200°C i pieczcie chleb przez ok. 35-40 minut, aż wierzch stanie się złocisty.
Jak zrobić chleb słonecznikowy pełnoziarnisty?
Miłośnicy pieczywa pełnoziarnistego nie muszą rezygnować z samodzielnego przygotowania chleba. Aby upiec chleb słonecznikowy pełnoziarnisty, przepis podstawowy wystarczy jedynie trochę zmodyfikować. Użyjcie 300 g mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej, połączonej z 200 g mąki pszennej, aby chleb miał odpowiednią strukturę i nie był zbity. Pamiętajcie, że mąka pełnoziarnista chłonie więcej wody, warto więc zwiększyć jej ilość o 50 ml. Jeśli chcecie, żeby wasz chleb słonecznikowy pełnoziarnisty miał jeszcze bogatszą teksturę i smak, dodajcie także inne ziarna, takie jak siemię lniane lub pestki dyni.
Jak wzbogacić smak chleba słonecznikowego?
Aromatyczne dodatki nadadzą domowym wypiekom niepowtarzalnego smaku. Możecie dodać do ciasta na chleb słonecznikowy suszone zioła, takie jak oregano, rozmaryn czy tymianek. Oprócz słonecznika do posypania wierzchu możecie użyć ziaren sezamu, czarnuszki lub maku. Ciekawym rozwiązaniem będzie także dodanie oliwy z oliwek aromatyzowanej czosnkiem lub chili. Dzięki różnym dodatkom za każdym razem możecie upiec chleb o zupełnie innym smaku. Zamieniając część mąki pszennej na kukurydzianą, uzyskacie smaczny chleb kukurydziany, idealny zarówno na poranne śniadanie, lunch w pracy, jak i na piknik. A jeśli szukacie inspiracji na smaczną przekąskę, chlebek mięsny doskonale sprawdzi się w tej roli. Wielbiciele mięsnych potraw z pewnością sięgną po dokładkę!
Chleb słonecznikowy – do sałatek i kanapek
Macie wątpliwości, do czego podawać chleb słonecznikowy? Nie musicie się martwić. Będzie doskonałym dodatkiem zarówno do klasycznej sałatki jarzynowej, jak i do zup. Zastąpi także zwykły chleb pszenny w kanapce BLT z bekonem, pomidorem i sałatą. Posmarujcie obficie kromki majonezem Hellmann’s Babuni i nałóżcie wszystkie składniki warstwowo. Taki zestaw śmiało może konkurować z popularnym burgerem! Podobnie jak kanapka BLT z pieczonym boczkiem. Amatorom kuchni wegańskiej z pewnością przypadnie do gustu wegańska kanapka z tofu z BLT, wzbogacona majonezem wegańskim Hellmann’s Vegan. Przygotowanie chleba słonecznikowego w domowych warunkach jest prostsze niż mogłoby się wydawać. Wystarczy kilka podstawowych składników i odrobina chęci. Z powodzeniem może on zastąpić pieczywo, które jedliście do tej pory. Przekonajcie się, jak łatwo stworzyć wypiek, który pomoże wam uniknąć porannych wypraw do piekarni!
Komentarze (0)