Miłośnicy hiszpańskiej kuchni doskonale wiedzą, co to jest chorizo. Mamy jednak dobrą wiadomość dla wszystkich, którzy do tej pory nie mieli okazji skosztować tego przysmaku: nie trzeba wybierać się w daleką podróż, ponieważ aromatyczną kiełbasę chorizo coraz łatwiej jest znaleźć również w polskich sklepach. Sprawdzi się znakomicie jako przystawka na przyjęcie w klimacie Półwyspu Iberyjskiego, ale też w klasykach lokalnej kuchni, np. bigosie. Z czym jeszcze jeść chorizo, czym zastąpić ten składnik i do jakich dań go dodawać? Skąd bierze się niepowtarzalny smak kiełbasy? Wyjaśniamy!

Chorizo – co to?

Chorizo to kiełbasa wytwarzana z mięsa wieprzowego, będąca jedną z wizytówek hiszpańskich kulinariów. Choć istnieją różne odmiany, nieodzownym elementem, który musi pojawić się w tradycyjnej recepturze, jest mielona, wędzona, a następnie suszona papryka pimentón. Odpowiada nie tylko za charakterystyczny smak oraz aromat kiełbasy chorizo, ale także za jej czerwonawy kolor. W niektórych odmianach chorizo stosowana jest ostra papryka. Dodatkowo w jej produkcji używa się pieprzu, soli oraz czosnku. Ziołowe akcenty, np. oregano, także są mile widziane.

Smakowita historia chorizo

Pojawienie się na stołach kiełbasy chorizo związane jest z zamorskimi podróżami europejskich odkrywców, zapoczątkowanych w XVI wieku. Papryka przybyła na Półwysep Iberyjski z terenów Ameryki. Zmieloną i poddaną suszeniu paprykę dodawano do mięs przede wszystkim w celach zakonserwowania wędlin. Szybko jednak odkryto, że przyprawa nadaje potrawom niezwykle apetycznych walorów, dzięki czemu na stałe zagościła w recepturach rzemieślniczych wyrobów.

Kiełbasa chorizo – jak jeść?

Jest bardzo popularnym produktem, używanym podczas przyrządzania hiszpańskich tapas - przekąsek serwowanych w większości restauracji na ciepło lub na zimno. Pokrojona w plasterki kiełbasa chorizo stanowi wyśmienity smakołyk, lecz warto podawać ją także w formie koreczków i w połączeniu z pieczywem, np. na serowych grzankach albo jako dodatek do tartinek, czyli kanapek w wersji mini. Na stole nie powinno zabraknąć dobrej jakości oliwy. Bardzo dobrze pasują do chorizo różnego rodzaju sery, oliwki oraz kapary. Co można zrobić z kiełbasy chorizo, kiedy mamy ochotę na konkretniejszy posiłek? Cienkie plastry chorizo kapitalnie smakują na pizzy. Warto dodawać kiełbasę do gulaszu i bigosu. Dania makaronowe to również trafna odpowiedź na pytanie, jak jeść chorizo. Z czym będzie się świetnie komponować podczas śniadania? Można urozmaicić nią omlet, jajecznicę oraz frittatę.

Kiełbasa chorizo – czym zastąpić?

W sytuacji, gdy trudno jest znaleźć oryginalny przysmak z Hiszpanii, można skorzystać z innych produktów. W ramach alternatywy szukajcie pikantnych kiełbas, które świetnie sprawdzą się zamiast chorizo. Czym zastąpić ten składnik oprócz kiełbasą? Sprawdzą się także kabanosy z dodatkiem papryki. W niektórych przystawkach (zwłaszcza serwowanych na zimno) można użyć salami.

Kulinarna wyprawa do Hiszpanii

Apetyczną podróż proponujemy zacząć od tortilli z chorizo – wbrew popularnym skojarzeniom do zrobienia tej potrawy nie będą konieczne pszenne lub kukurydziane placki. Niech hiszpańska zupa z chorizo i czerwoną fasolą będzie kolejnym punktem podczas zapoznawania się z południowymi frykasami. Część produktów można wykorzystać do przyrządzenia pikantnej fasolki z chorizo, czyli potrawy jednogarnkowej idealnej na rodzinny obiad. Gdy przychodzi ochota na mniej obfity posiłek, sałatka z chorizo serwowana z grzankami będzie jak znalazł. Latem spróbujcie szaszłyków z indyka z chorizo i pieczarkami, które staną się przebojem podczas wieczorów spędzanych przy grillu. Śródziemnomorskie inspiracje odnajdziecie w świderkach z chorizo, suszonymi pomidorami i papryką. Dla zaostrzenia apetytu polecamy makaron z chili i chorizo, który skradnie serca fanów pikantnego gotowania.