Ciapkapusta po śląsku, czyli panczkraut – co to jest za potrawa? Z czym ją podawać?

Każdy kiedyś słyszał o czymś takim jak ciapkapusta. Jednak nie każdy dokładnie wie, co to jest. Potrawa ta pochodzi ze śląska i właśnie tam jest najbardziej rozpowszechniona. Chętnie jedzona jest zarówno na co dzień, jak i na wigilię. Co to jest panczkraut? Jak go przygotować? Z czym najlepiej podawać? Wszystko wyjaśnimy w tym artykule.

Panczkraut – co to jest?

Ciapkapusta po śląsku to inaczej panczkraut. Niezwykle ciekawe danie wywodzące się z kuchni południowo-zachodniej Polski. Ciapkapusta składa się z ugotowanych ziemniaków, kiszonej kapusty i skwarek, boczku lub kiełbasy.

Istnieją również wersje wegetariańskie, bez dodatku mięsa. Danie to może być jedzone osobno lub jako dodatek do innych potraw, np. kotletów, roladek, żeberek itp. Panczkraut przygotowywany jest zarówno od święta, jak i na codzienny obiad. W rejonie Śląska często pojawia się jako jedno z dań na Wigilię i święta Bożego Narodzenia.

Jak zrobić dobry panczkraut?

Jak się robi panczkraut? Bardzo prosto.

Potrzebujecie jedynie ziemniaków, kiszonej kapusty oraz mięsa.Najpierw ugotujcie i rozgnieć ziemniaki na purée. Najlepiej sprawdzą się odmiany o większej zawartości skrobi.Kapustę odsączcie z nadmiaru soku, posiekajcie i ugotujcie w małej ilości wody z kminkiem (aż zmięknie).Na patelni zeszklijcie posiekaną cebulkę oraz podsmażcie pokrojony boczek lub kiełbasę.Gdy wszystkie składniki będą już gotowe, wymieszajcie je w garnku lub misce i doprawcie wedle uznania.Podawajcie posypane świeżym szczypiorkiem.

Jakie proporcję składników do ciapkapusty?

Z racji niewielkiej ilości składników panczkraut może być albo bardziej ziemniaczany lub kwaśny. Nie ma jednej konkretnej proporcji ziemniaków do kapusty. Najlepiej połączyć ze sobą te dwa składniki, według takich ilości, które najbardziej Wam odpowiadają.

Jak przyprawić panczkraut?

Jak zwykle kwestia przypraw jest bardzo indywidualna. Każdy bowiem ma swoje ulubione smaki i dodatki. Jeśli chodzi o tradycyjne przyprawy, które dodaje się do ciapkapusty to jest ich niewiele. Podstawa to pieprz i sól. To one wyciągają ze składników panczkrautu to, co najlepsze. Oprócz nich bardzo często dodaje się również kminek, cząber lub majeranek. Z racji tego, że jest to potrawa regionalna, nie zalecamy dodawać przypraw o pochodzeniu azjatyckim lub śródziemnomorskim. No, chyba że lubicie eksperymentować.

Ciapkapusta – z czym podawać?

Ciapkapustę można jeść na wiele różnych sposób. Zarówno samą jak z dodatkami w postaci przyrządzanych osobno mięs. Najczęściej i najchętniej panczkraut jedzony jest z żeberkami. Oprócz tego można zjeść go z rybą, kiełbasą lub kotletami mielonymi. Tak naprawdę jest to świetny dodatek do prawie każdego pieczonego mięsa. Sprawia to, że ciapkapusta to niezwykle uniwersalne i popularne danie.

Ciapkapusta czy panczkraut? Wybierzcie ulubioną nazwę!

Teraz, gdy wiecie już, jak się robi panczkraut, dlatego jego bezmięsną wersję z powodzeniem możecie przygotować na rodzinną wigilijną kolację. Jeśli nie jesteście ze śląska, ale lubicie tę kuchnię to najlepszy moment, by spróbować jej w swoim domu. Podajcie ciapkapustę do żeberek, roladek schabowych lub pieczonego boczku. Wykorzystajcie nasze przepisy i cieszcie się wyjątkowym smakiem tegorocznych świąt.