Ciasta przekładane różnorodnymi masami i kremami cieszą się ogromną popularnością wśród łasuchów. Trudno się temu dziwić! Każdy kawałek wypełniony jest bogatymi w smaku składnikami, które zamieniają słodkie co nieco w prawdziwą ucztę i rozkosz dla podniebienia. Poczuliście nagły apetyt, a ślinianki zaczęły jakby intensywniej pracować? Poznajcie więc nasze przepisy na pyszne ciasta przekładane i ruszajcie do kuchni, by przygotować te słodkości.
Popularne słodycze w wersji domowej
Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, zwykle zaglądamy do pobliskiego sklepu, zaopatrując się w łakocie dostępne na wyciągnięcie ręki. Nic jednak nie może równać się ze smakiem własnoręcznie przygotowanych ciast przekładanych masami, które zostały zainspirowane popularnymi przekąskami. Deser snickers prezentuje się dużo bardziej efektownie od popularnego batona, a jego smak? Cóż, tego po prostu trzeba spróbować! Podobnie sytuacja wygląda w przypadku 3 bita na herbatnikach. Gdy mowa o ciastach przekładanych, nie sposób pominąć kultowego już raffaello o przyjemnym kokosowym smaku.
Ponadczasowe przepisy na ciasta przekładane
Zazwyczaj gorąco zachęcamy do licznych eksperymentów kulinarnych, ale są takie receptury, do których zawsze warto wracać. Jednym z nich jest Pani Walewska (Pychotka), czyli ciasto przekładane masą, które od lat robi furorę na wszelkich zjazdach rodzinnych. Kiedy w grę wchodzi naprawdę duże przyjęcie świąteczne, w menu nie powinno zabraknąć Stefanki. To doskonały przykład ciasta przekładanego kremem, które idealnie łączy masę grysikową i kwaskowate powidła śliwkowe. Ciekawą wariacją na temat deseru jest Stefanka serowa z grubą warstwą polewy czekoladowej i dekoracją wykonaną z delikatnych wiórków kokosowych.
Ciasta przekładane – przepisy dla wymagających i zaawansowanych
Ciasta przekładane masą to ozdoba stołu i deser popisowy dla każdego szefa kuchni. Choć wiele z nich tylko pozornie wygląda na skomplikowane, ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Swoich sił w świecie tych efektownych deserów mogą próbować nawet początkujący. Istnieją jednak takie receptury, które nie pozwolą się nudzić nawet bardziej doświadczonym kucharzom. Stopień trudności krówki opisaliśmy jako trudny, więc polecamy co najmniej dwa razy przeczytać uważnie cały przepis, by poznać wszystkie kroki, jakie będzie trzeba wykonać.
Nieco łatwiejszą i mniej czasochłonną recepturą jest ciasto metrowiec. Jak sama nazwa wskazuje, z przepisu wychodzi naprawdę solidna porcja słodkości, więc idealnie sprawdzi się na imprezy lub deser po świątecznym posiłku w gronie licznej rodziny i przyjaciół. Ciasto Dzień Kobiet, mimo nazwy, smakuje wyśmienicie nie tylko 8 marca. Różnokolorowe warstwy ciasta przekładanego kremem to wynik zestawienia w jednym wypieku delikatnego i puszystego ciasta, galaretki, owoców oraz śmietanki. Nie tylko panie będą zachwycać się wyglądem i smakiem przekładanego w ten sposób ciasta. Jesteśmy przekonani, że dzięki naszym instrukcjom przygotowanie popisowego deseru pójdzie jak z płatka.
Komentarze (0)