Cilbir – przepis na jajka po turecku

Oto znakomity sposób na rozpoczęcie dnia – cilbir, turecka propozycja śniadaniowa o wyrafinowanym smaku. Jeśli do tej pory kuchnia tego kraju kojarzyła wam się wyłącznie z kebabem, pora to zmienić. To pełne aromatu danie ma duże szanse, aby na stałe zagościć w waszym menu. Poznajcie potrawę serwowaną niegdyś w sułtańskich pałacach, która błyskawicznie zyskała popularność na całym świecie! Prostota, a zarazem niezwykłe doznania smakowe, to właśnie powód, dlaczego cilbir zajmuje zaszczytne miejsce wśród dań, jakie są podawane w każdym tureckim domu.

Co to jest cilbir i co potrzeba, żeby go przyrządzić?

Jeśli do tej pory nie słyszeliście o nazwie cilbir, jajka po turecku z pewnością zabrzmią bardziej znajomo. Ta królewska propozycja śniadaniowa składa się z jajek w koszulkach, gęstego jogurtu oraz masła z przyprawami. To doskonały przykład, jak z kilku składników stworzyć coś wyjątkowego. Naturalnie można to danie dowolnie modyfikować, dodając np. awokado, szpinak lub grillowane warzywa. Jednak to właśnie oryginalna wersja z jajkiem, jogurtem i masłem z papryką pozostaje najbardziej ceniona za swoją autentyczność i głęboki, złożony smak. Czas zatem poznać sekret przygotowania potrawy, która śmiało może konkurować z naszą rodzimą jajecznicą o miano pierwszego posiłku dnia.

Cilbir – wykonanie krok po kroku

Zanim zajmiecie się gotowaniem jajek, warto zacząć od przyrządzenia jogurtowego sosu. Da mu to czas na przegryzienie się wszystkich smaków i aromatów. 1 szklankę jogurtu greckiego wymieszajcie z łyżką siekanej natki pietruszki i mięty. Dodajcie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawcie szczyptą soli i odstawcie. Teraz pora na jajka. Zagotujcie w garnku wodę z dodatkiem octu. To pomoże jajkom utrzymać zwartą formę. Kiedy woda zacznie delikatnie wrzeć, zmniejszcie ogień i wlejcie rozbite jajko do wody, starając się, żeby białko szczelnie otuliło żółtko. Czas gotowania nie powinien przekraczać 3-4 minut. Ważne jest, aby białko było ścięte, a żółtko pozostało płynne. Na małej patelni rozpuśćcie masło, aż zacznie się pienić, a następnie dodajcie do niego łyżeczkę wędzonej papryki. Smażcie do momentu, aż masło nabierze głębokiego, czerwono-brązowego koloru i zacznie intensywnie pachnieć.

Sposób podania jajek po turecku

Sos podgrzejcie, pilnując, aby nie zaczął się gotować. Rozsmarujcie na talerzu warstwę ciepłego jogurtu i ułóżcie na niej jajka w koszulkach. Całość polejcie aromatycznym masłem z przyprawami, tak aby równomiernie pokryło jajka i jogurt. Danie można udekorować ulubioną zieleniną – natką pietruszki lub koperku. Jeśli jesteście zwolennikami bardziej wyrazistych smaków, do masła, oprócz wędzonej papryki możecie także dodać pieprz cayenne lub chili. Pamiętajcie, żeby przed ułożeniem jajek na sosie jogurtowym delikatnie je osuszyć. Jajka po turecku możecie serwować z pieczywem. Śniadanie dopełnią świetnie chlebki pita z boczkiem lub chrupiący chleb na zakwasie. Jeśli szykujecie poranny posiłek dla całej rodziny, znakomicie sprawdzi się także chlebek rwany, którym możecie dzielić się przy stole, celebrując wspólne spotkanie przy stole.

Poranek w tureckim stylu – inspiracje na pyszne dania

Miłośnicy przysmaków z jajek nie będą zawiedzeni, jeśli chodzi o kuchnię turecką. Wiecie już, jak zrobić cilbir, przepis na to danie jest prosty, a smak z pewnością przypadnie wam do gustu. Jednak nie tylko w tej postaci można serwować jajka na śniadanie. Jajecznica z pomidorami to znakomity polski odpowiednik tureckiej jajecznicy menemen. Chrupiące bajgle z sezamem z dodatkiem miodu i majonezu Hellmann’s świetnie zastąpią oryginalne tureckie bajgle simit. Jeśli nie wyobrażacie sobie jednak śniadania bez kanapek – kanapka z jajkiem, wzbogacona boczkiem, serem cheddar i majonezem Hellmann’s Babuni bez trudu poradzi sobie nawet z najbardziej wymagającym podniebieniem. Wśród tylu propozycji z pewnością znajdziecie tę, która pozwoli wam na odrobinę Turcji na talerzu!