Co daje moczenie schabu w mleku i cebuli?

Jeżeli zapytacie swoich dziadków o recepturę na schabowy, to z pewnością wspomną Wam o metodzie moczenia mięsa w mleku. Ten stary sposób, choć teraz przez wielu zapomniany, z pewnością zasługuje na więcej uwagi. Co daje moczenie schabu w mleku i cebuli? Jak ta marynata zmienia mięso? Jeżeli jesteście ciekawi odpowiedzi na te pytania i chcecie zrobić idealne kotlety schabowe, to zostańcie z nami. Zapraszamy!

Co daje moczenie schabu w mleku?

Zapewne spotkaliście się z licznymi poradami na temat marynat do schabu. Czasami jednak warto sięgnąć po klasyczne rozwiązania, które od lat stosowane były przez nasze mamy czy babcie. Metoda moczenia mięsa w mleku i cebuli to znana praktyka. Czy stosowanie jej daje realne efekty w kuchni i na talerzu? Jak najbardziej! Co daje moczenie mięsa w mleku? Konsystencja schabu jest dzięki temu bardziej delikatna, a kotlety wychodzą miękkie. Z łatwością pokroicie je na talerzu i będziecie mogli się delektować ich smakiem, nie myśląc o zbyt twardych kawałkach. Schabowe zamoczone w mleku są również bardziej soczyste, możecie więc zapomnieć o wysuszonym mięsie. A to nie wszystko! Metoda moczenia mięsa w mleku może pomóc również w przygotowaniu innych dań. Jakich? Sami zobaczcie.

Moczenie drobiu i podrobów w mleku

W mleku możecie zamoczyć nie tylko schab, ale również inne rodzaje mięs. Polecamy Wam również sięgnięcie po drób. Co daje moczenie kurczaka w mleku? Kawałki drobiu będą bardziej soczyste i miękkie. Podobnie jest z podrobami, a w szczególności z wątróbką. Zamoczcie ją w mleku i cebuli, dzięki czemu uzyskacie najlepsze rezultaty. W tym przypadku cel marynowania podrobów jest nieco inny. Po co moczyć wątróbkę w mleku? Nabiał pozwala na pozbycie się goryczki z podrobów, która przeszkadza wielu osobom. Jeżeli należycie do tego grona, to koniecznie zamoczcie wątróbkę w mleku i cieszcie się jej delikatnym smakiem. Szybko i prosto! Na tym nie kończymy naszych pomysłów na wykorzystanie mlecznej marynaty. Do czego jeszcze może się przydać?

Co daje moczenie ryby w mleku?

Ryby znane są ze swojego intensywnego, a czasami niezbyt przyjemnego aromatu. Co zrobić, żeby się go pozbyć? Z pomocą ponownie przychodzi nasza polecana marynata. Chyba każdy z Was domyśla się już, co daje moczenie karpia w mleku. Marynata idealnie niweluje zapach i smak mułu, dzięki czemu ryba będzie smaczna i delikatna. Mleko sprawdzi się również do przyrządzenia śledzi. Jeżeli chcecie, aby ich smak nie był intensywny, koniecznie przyrządźcie specjalną marynatę. Co daje moczenie śledzi w mleku? Każda pani domu wie, że ryba zamoczona w takim płynie będzie rozpływać się w ustach i zachwycać wszystkich smakoszy. Spróbujcie i sami się o tym przekonajcie.

Nasze przepisy w Waszych domach

Co daje moczenie schabu w mleku i cebuli? Dzięki naszym poradom znacie już odpowiedź na to pytanie. Wykorzystajcie ją do przyrządzenia znakomitych kotletów schabowych. Soczyste i pyszne – zdecydowanie polecamy!

Jeżeli chcecie poeksperymentować z przepisami, to polecamy Wam schabowego z kurkami. Takiej wersji jeszcze nie próbowaliście, więc najwyższa pora, by to zmienić. Zaserwujcie danie z ziemniakami lub frytkami i zbierajcie same pochwały.

Pochwalcie się wiedzą na temat tego, co daje moczenie wątróbki w mleku. Później wykorzystajcie informacje w przepisach. Przyrządźcie wątróbkę drobiową i gotowe! A może wolicie ryby? Karp smażony w panierce również pozwoli Wam się wykazać. Powodzenia i smacznego!