Zastanawiasz się, co podać na obiad wielkanocny, by był smaczny i wykwintny? Koniecznie przeczytaj nasz poradnik. Znajdziesz w nim inspiracje na wyjątkowe wiosenne przystawki, zupy, dania główne i desery.

Wielkanocne przystawki

Co podać na obiad wielkanocny? Jakie przystawki się sprawdzą? Jajka, popularny składnik wielu wielkanocnych potraw, są symbolem wiosennych świąt. Prawdopodobnie zostaną podane na śniadanie, więc podczas obiadu warto je pominąć i postawić na świeże warzywa. Niech będą tylko dodatkiem, np. do wielkanocnych koreczków z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem. Łososia użyj także do przygotowania tartaletek ze szpinakiem, carpaccio czy racuszków ziemniaczanych. Dobrym rozwiązaniem będą także drobne paszteciki mięsne z ciasta francuskiego albo pasztet z wątróbek. Spróbuj również bezmięsnego: z soczewicy, selera albo cukinii i zielonego groszku.

Zupy na Wielkanoc

Jeśli szukasz alternatywy dla wielkanocnego żurku, sięgnij po kolejny z typowo świątecznych składników, czyli chrzan. Zrobisz z niego wyrazistą, kremową zupę chrzanową z jajkiem. Będzie dobrym wyborem nie tylko ze względu na swój smak. Jest szybka w przygotowaniu, co ma szczególne znaczenie w pracowitym przedświątecznym czasie. Wystarczy przygotować zasmażkę, zalać ją bulionem, dodać białą kiełbasę, a następnie także tarty chrzan i śmietanę. Zastanawiasz się, co podać na obiad wielkanocny? Ugotuj zupę szczawiową albo szpinakową. Na uroczysty obiad sprawdzą się też wszelkie zupy kremy, np. z borowików, kalafiora albo brokułu.

Co podać na obiad wielkanocny – dania główne

Jeśli nie wiesz, co podać na obiad wielkanocny, postaw na mięso. To świetna okazja, by wypróbować nasz przepis. Przygotuj np. pieczeń rzymską. Jej dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania. Zmiel mięso lub kup gotowe mięso mielone. Oprócz udźca z indyka pasować też będzie inne, np. wieprzowo-wołowe. Danie jest uniwersalne, a ponadto dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Zamiast sera feta dodaj np. bryndzę, a ostrą papryczkę zamień na słodką czerwoną paprykę. Smak będzie łagodniejszy. Wierzch pieczeni przykryj cienkimi plastrami boczku, które nadadzą jej przyjemnego aromatu i chrupkości. Przed przełożeniem mięsa do foremki, wyłóż ją papierem albo natrzyj tłuszczem i posyp bułką tartą. Po przełożeniu całości, potrząśnij foremką delikatnie, lekko uderzając o stół. Dzięki temu mięso ułoży się w niej równomiernie. W zależności od temperatury dania, serwuj je z opiekanymi ziemniakami albo sałatką jarzynową. Dobrze będzie smakowała z dodatkiem ostrego chrzanu albo w wersji łagodniejszej, z majonezem

Wielkanocne desery

Jeśli już wiesz, co podać na obiad wielkanocny, sprawdź, jak go zakończyć. Planując deser po wielkanocnym obiedzie, warto wybrać drobne wypieki, kremy albo lody. Świetnym rozwiązaniem będą np. muffinki czekoladowe. W wersji mini przygotujesz także mazurki oraz serniki. Pamiętaj o użyciu bakalii, czekolady, marcepanu i innych słodkich dodatków.

Wykorzystaj nasze propozycje, przygotowując świąteczny obiad. Sięgaj po wiosenne, zielone warzywa: sałatę, ogórki, szpinak czy rzeżuchę. Udekoruj stół forsycją i bukszpanem, a następnie celebruj wolne chwile za stołem zastawionym pysznymi potrawami.