Co to jest gicz cielęca, a co to jest gicz wieprzowa?

Zastanawiacie się, o jaki rodzaj mięsa chodzi w tytule? Co to jest gicz cielęca i wieprzowa? W artykule dzielimy się wiedzą na temat rodzajów tych mięs. Podpowiadamy również, w jaki sposób można je przyrządzić. Jesteście ciekawi naszych pomysłów? Zapraszamy do przeczytania artykułu. Obiecujemy, że będzie naprawdę smacznie!

Gicz cielęca – co to jest za mięso?

Gicz to fragment mięsa wokół piszczeli zwierząt, zwana również częścią goleni. Niektórzy utożsamiają ją z golonką, jednak to duży błąd! Gicz cielęca ma bardziej delikatne i chrupkie mięso. We Włoszech występuje ona pod nazwą ossobuco i cieszy się dużą popularnością. Należy zauważyć, że gicz ma stosunkowo mało tłuszczu, dlatego warto sięgać po ten rodzaj mięsa. Możemy je przygotować na różne sposoby – obsmażyć, upiec albo udusić. Od nas zależy, w którym wydaniu mięso będzie nam najbardziej smakowało. My wiemy jedno – gicz cielęca zawsze smakuje wyśmienicie!

Gicz wołowa, co to jest? To równie smaczne mięso, które pochodzi z golenia wołowego. Serwując je można pokroić mięso na kilkucentymetrowe paski albo podawać w całości.

Gicz wieprzowa

Gicz wieprzowa – jaka to część? To mięso z tylnej lub przedniej nogi świni. Można podawać je na wiele sposobów. Znakomicie komponuje się z warzywami, dlatego warto przyrządzać je w takiej odsłonie. Równie dobrze smakuje, gdy podamy je z chrupiącymi ziemniaczkami. Pamiętajmy, że gicz wieprzowa nie jest tak chuda jak gicz cielęca, a mając tę wiedzę, mamy możliwość wyboru bardziej lub mniej tłustego mięsa, w zależności od naszych preferencji.

Ponieważ gicz wieprzowa, podobnie jak gicz cielęca znajduje się wokół kości, dlatego najczęściej można ją kupić właśnie z kością w środku i tak serwować po wcześniejszej obróbce termicznej. Dla osób, które wolą mięso bez kości, polecamy pokrojenie go na mniejsze kawałki i odseparowanie od kości przed podaniem.

Dla fanów jagnięciny mamy również coś smacznego. Ale dla osób, które zadają sobie pytanie: gicz jagnięca, co to jest za mięso? Spieszymy z odpowiedzią. Gicz jagnięca zwana jest również golonką jagnięcą. Mięso to zawiera spore ilości kolagenu i idealnie nadaje się do smażenia.

Co do giczy?

Co to jest gicz? Już wiemy! Warto jednak poznać kilka dodatków, które doskonale komponują się z tym delikatnym mięsem. W szczególności polecamy ziemniaczki pieczone lub grillowane, które polane marynatą z giczy smakują wyśmienicie. Doskonale sprawdzą się również duszone warzywa, uzupełniając smak delikatnego mięsa. Możemy również przygotować sosy, którymi polejemy gicz, nadając jej dodatkowego aromatu. Jesteśmy pewni, że każdy z tych dodatków sprawdzi się doskonale!

Przepisy na gicz

Wiemy już co to jest gicz cielęca, wieprzowa i jagnięca. Czas na przyrządzenie tych mięs i cieszenie się ich pysznym smakiem. Polecamy nasze propozycje i gotowe przepisy. Będzie naprawdę smacznie!

Ossobuco - gicz cielęca to danie, które pochodzi z Niemiec, ale nie musimy jechać tak daleko, by go spróbować. Z powodzeniem możemy przygotować to danie w domu. Ponieważ smakuje naprawdę dobrze, dlatego warto zaserwować je przyjaciołom czy rodzinie. Na pewno zrobimy wrażenie na ich kubkach smakowych!

Gicz jagnięca z sosem chutney zachwyci każdego, kto jej spróbuje. Aromatyczny sos doskonale komponuje się z delikatnym dressingiem. Potrawę tę idealnie uzupełnią chrupiące ziemniaki.

Szukają pomysłu na dodatek do giczy, należy sięgnąć po zapiekane warzywa. A co najważniejsze, przyrządzimy je w jedyne piętnaście minut. Ten krótki okres gotowania wcale nie przekłada się na gorszy smak, wręcz przeciwnie – warzywa są wyjątkowo chrupkie i aromatyczne. Bon appetit!