Co zamiast gałki muszkatołowej dodać do beszamelu i pasztetu?
Zastanawiacie się, co zamiast gałki muszkatołowej dodać do potraw, które tej przyprawy wymagają? Gałka muszkatołowa jest tą przysłowiową „kropką nad i”, która nadaje pasztetom i beszamelowi wyborny smak. Czy da się ją jakoś zastąpić?
Co zamiast gałki muszkatołowej dodawać do potraw?
Zabrakło wam gałki muszkatołowej? Co dodać zamiast gałki muszkatołowej do ulubionego sosu, masy na pasztet lub dań jednogarnkowych? Najlepszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie mieszanki przyprawowej składającej się z mielonego ziela angielskiego, drobno pokruszonego liścia laurowego, cynamonu i imbiru. Jeśli zachowacie równe proporcje tych składników, uda wam się przygotować naprawdę dobry zamiennik gałki – lekko korzenny, ale wyważony. Można też poeksperymentować z dodatkiem anyżu, przyprawy cajun i kurkumy.
Co zamiast gałki muszkatołowej do beszamelu? Spróbujcie dodać pół łyżeczki mielonego czosnku granulowanego, łyżeczkę płatków drożdżowych i odrobinę czarnego pieprzu.
Co można dodać zamiast gałki muszkatołowej?
Co zamiast gałki muszkatołowej do pasztetu, dań z ryżem i dań głównych? Ostry i lekko gorzkawy smak podobny do smaku gałki muszkatołowej uzyskacie przez dodatek mielonych goździków i odrobiny cynamonu. Co można dać zamiast gałki muszkatołowej, jeśli nie macie tych przypraw w wersji czystej? Ratunkiem dla potrawy może się stać gotowa przyprawa do szarlotki – w jej składzie znajduje się cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, ziele angielskie i kardamon. Podobny smak uzyskacie przez dodatek samego imbiru i goździków.
Komentarze (0)