Co zrobić z aquafaby? Jak wykorzystać wodę po ciecierzycy?
Aquafaba, czyli woda z ciecierzycy może być bardzo kreatywnie wykorzystana w kuchni. Co zrobić z aquafaby, żeby jej nie zmarnować? Podpowiadamy, co z aquafaby możecie wyczarować w swojej kuchni.
Jak zrobić aquafabę?
Pozyskanie wody z ciecierzycy jest bardzo proste. Możecie ją zrobić samodzielnie poprzez ugotowanie dokładnie wypłukanej ciecierzycy i odlanie wody, w której się gotowała lub odsączenie płynu z ciecierzycy w puszce. Woda, w której moczyła lub konserwowała się ciecierzyca to właśnie cenna aquafaba – bezglutenowy płyn o właściwościach zagęszczających, emulgujących i pieniących. Co z aquafaby zrobić w kuchni? Zastosowań tego płynu jest wiele.
Aguafaba – co z niej zrobić?
Zastanawiacie się, jak wykorzystać wodę po ciecierzycy? Aquafabę często stosuje się w diecie wegetariańskiej lub wegańskiej jako zamiennik jajek. Woda z ciecierzycy nadaje zimnym deserom i wypiekom odpowiednią strukturę, gdyż zawiera białko i skrobię o właściwościach spajających.
- Trzy łyżki aquafaby zastępują całe jajko.
- Dwie łyżki wody z ciecierzycy zastępują białko jaja.
- Jedną łyżkę stosuje się w celu zastąpienia żółtka.
Aquafabę można ubijać jak białka i stosować zamiennie za ubitą pianę z białek. Co zrobić z wodą po ciecierzycy na słodko? Z powodzeniem możecie ją wykorzystać do przygotowania bezy, sernika, biszkoptu, gofrów, pankejków oraz makaroników. Aquafaba może być też składnikiem wegańskiego majonezu. Co zrobić z wody po ciecierzycy w wersji wytrawnej? Przygotujecie na jej bazie jarski majonez, a odsądzoną ciecierzycę wykorzystajcie do ciecierzycy z ziemniakami lub zup z ciecierzycą.
Komentarze (0)