Co zrobić z burakami z zakwasu buraczanego? Jak je wykorzystać?
Buraki to świetny surowiec do przygotowania zakwasu. Ale co zrobić z burakami, gdy zakwas już jest gotowy? Lepiej je wyrzucić czy wykorzystać w kuchni? Postanowiliśmy przygotować kilka zero waste’owych pomysłów na to jak wykorzystać buraki z zakwasu buraczanego.
Jak przechować buraki z zakwasu?
Sprawa przechowywania i konserwowania buraków wydaje się prosta i w praktyce taka właśnie jest. Ukiszone buraki z zakwasu można pokroić, poszatkować, zetrzeć i w każdej z tych form przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Jednak o wiele korzystniej będzie je ponownie wykorzystać. A o tym, co z nich można zrobić, dowiecie się poniżej.
Jak wykorzystać buraki z zakwasu buraczanego?
Możliwości jest naprawdę wiele. Z buraków można bowiem przyrządzić napoje, surówki, sałatki, przekąski, a nawet przepyszne dania obiadowe.
Najprościej zrobić z nich:
- Sok – wystarczy przepuścić buraki przez wyciskarkę i gotowe.
- Chrupiące przekąski – buraki z zakwasu wystarczy wyjąć, pokroić i podać, jako warzywny dodatek do obiadu.
- Surówki – połączeń może być mnóstwo, jednak starte sprawdzą się szczególnie do kotleta mielonego.
Co zrobić z burakami z zakwasu – pomysł na obiad
Jeśli zależy Wam na tym, by przygotować z buraków z zakwasu coś więcej, to poniżej znajdziecie obiadową inspirację na przepyszną sałatkę.
Składniki:
- 2 kiszone buraki
- 3 jajka
- 2 ogórki kiszone
- Por (najlepiej tylko biała część)
- 1 jabłko
- 1 czubata łyżka majonezu
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
1. Ugotujcie jajka na twardo.
2. Pokrójcie buraki i ogórki w niewielkie plasterki.
3. Obierzcie jabłko i zetrzyjcie je na tarce.
4. Wszystkie składniki wymieszajcie z majonezem, przyprawami i gotowe.
Gotową sałatkę przełóżcie do pojemniczka ze szczelną przykrywką. Sałatka z kiszonych buraków to doskonały pomysł na obiad lub lunch do pracy.
Co zrobić z buraków z zakwasu – pomysł na przekąskę
Jeśli zależy Wam na tym, by wykorzystać buraki na szybko, to świetnie sprawdzi się tutaj przepis na chipsy. Przygotowanie chipsów nie jest czasochłonne, a Wy zyskacie pyszną i chrupiącą przekąskę do wieczornego seansu filmowego.
By przygotować chipsy z buraków z zakwasu buraczanego, wystarczy:
1. Pokroić kiszone buraki, dokładnie je osuszyć i piec w temperaturze 160°C przez ok. 15 minut.
2. W czasie pieczenia przewrócić buraki na drugą stronę, aby były bardziej chrupiące.
3. Po wyjęciu z piekarnika świetnie komponują się z dipem na bazie czosnku i śmietany.
Jak wykorzystać buraki z zakwasu? Bardzo prosto!
Możliwości na to, co zrobić z buraków z zakwasu jest naprawdę mnóstwo. Buraki z zakwasu świetnie pasują jako dodatek do dań, ale również ich główny składnik, np. w zupie krem. Buraki są niezwykle uniwersalne, dlatego sprawdźcie, co jeszcze można z nich przyrządzić.
Komentarze (0)