Co zrobić z burakami z zakwasu buraczanego? Jak je wykorzystać?

Buraki to świetny surowiec do przygotowania zakwasu. Ale co zrobić z burakami, gdy zakwas już jest gotowy? Lepiej je wyrzucić czy wykorzystać w kuchni? Postanowiliśmy przygotować kilka zero waste’owych pomysłów na to jak wykorzystać buraki z zakwasu buraczanego.

Jak przechować buraki z zakwasu?

Sprawa przechowywania i konserwowania buraków wydaje się prosta i w praktyce taka właśnie jest. Ukiszone buraki z zakwasu można pokroić, poszatkować, zetrzeć i w każdej z tych form przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Jednak o wiele korzystniej będzie je ponownie wykorzystać. A o tym, co z nich można zrobić, dowiecie się poniżej.

Jak wykorzystać buraki z zakwasu buraczanego?

Możliwości jest naprawdę wiele. Z buraków można bowiem przyrządzić napoje, surówki, sałatki, przekąski, a nawet przepyszne dania obiadowe.

Najprościej zrobić z nich:

  • Sok – wystarczy przepuścić buraki przez wyciskarkę i gotowe.
  • Chrupiące przekąski – buraki z zakwasu wystarczy wyjąć, pokroić i podać, jako warzywny dodatek do obiadu.
  • Surówki – połączeń może być mnóstwo, jednak starte sprawdzą się szczególnie do kotleta mielonego.


Co zrobić z burakami z zakwasu – pomysł na obiad

Jeśli zależy Wam na tym, by przygotować z buraków z zakwasu coś więcej, to poniżej znajdziecie obiadową inspirację na przepyszną sałatkę.

Składniki:

  • 2 kiszone buraki
  • 3 jajka
  • 2 ogórki kiszone
  • Por (najlepiej tylko biała część)
  • 1 jabłko
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

1. Ugotujcie jajka na twardo.
2. Pokrójcie buraki i ogórki w niewielkie plasterki.
3. Obierzcie jabłko i zetrzyjcie je na tarce.
4. Wszystkie składniki wymieszajcie z majonezem, przyprawami i gotowe.

Gotową sałatkę przełóżcie do pojemniczka ze szczelną przykrywką. Sałatka z kiszonych buraków to doskonały pomysł na obiad lub lunch do pracy.

Co zrobić z buraków z zakwasu – pomysł na przekąskę

Jeśli zależy Wam na tym, by wykorzystać buraki na szybko, to świetnie sprawdzi się tutaj przepis na chipsy. Przygotowanie chipsów nie jest czasochłonne, a Wy zyskacie pyszną i chrupiącą przekąskę do wieczornego seansu filmowego.

By przygotować chipsy z buraków z zakwasu buraczanego, wystarczy:

1. Pokroić kiszone buraki, dokładnie je osuszyć i piec w temperaturze 160°C przez ok. 15 minut.
2. W czasie pieczenia przewrócić buraki na drugą stronę, aby były bardziej chrupiące.
3. Po wyjęciu z piekarnika świetnie komponują się z dipem na bazie czosnku i śmietany.

Jak wykorzystać buraki z zakwasu? Bardzo prosto!

Możliwości na to, co zrobić z buraków z zakwasu jest naprawdę mnóstwo. Buraki z zakwasu świetnie pasują jako dodatek do dań, ale również ich główny składnik, np. w zupie krem. Buraki są niezwykle uniwersalne, dlatego sprawdźcie, co jeszcze można z nich przyrządzić.