Co zrobić z pieczonej dyni? Jak ją wykorzystać?

Sezon na dynię w pełni i zastanawiacie się, co zrobić z pieczonej dyni, żeby maksymalnie wykorzystać teraz to sezonowe warzywo? Podpowiadamy, co można zrobić z pieczonej dyni na obiad, kolację lub w ramach przekąski na imprezę.

Co z pieczonej dyni? Pomysły na potrawy

Miąższ dyni można wykorzystać na wiele sposobów: do potraw gotowanych, pieczonych, smażonych i duszonych. Co zrobić z pieczonej dyni Hokkaido? Świetnym pomysłem będą frytki. Dynię należy pokroić w plastry, a następnie w słupki, pomieszać z przyprawami, skropić olejem i piec przez ok. 30 minut w temperaturze 190-200°C. Dynię można wykorzystać też na zupę krem z groszkiem ptysiowym lub do przygotowania dyniowego puree. Przygotowanie zupy z dyni jest bardzo proste – dynię, pietruszkę, marchewkę i korzeń selera należy ugotować w rosole lub przygotować z nich bulion warzywny, następnie zblendować całość, doprawić ulubionymi przyprawami i zabielić śmietanką.

Pieczona dynia – co z niej zrobić?

Pieczona dynia będzie świetnym pomysłem do jesiennych sałatek, szczególnie tych z serem feta, pomidorami, rukolą i ogórkiem. Kawałki pieczonej dyni świetnie sprawdzą się też jako warzywny dodatek do obiadu. Pieczoną dynię możecie wykorzystać do przygotowania prostego przepisu z makaronem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i fetą. To danie jest łatwe, kolorowe i pasuje zarówno na obiad, jak i na przyjęcie.

Co zrobić z pieczonej dyni na kolację? To jesienne warzywo możecie wykorzystać do przygotowania zapiekanki z mięsem, kukurydzą, ryżem, serem mozzarella i ziemniakami.