Co zrobić, żeby domowe lody były miękkie i puszyste, a przy tym nie zamarzały?

Zastanawiacie się, co zrobić, żeby domowe lody były miękkie i puszyste? Jaki przepis na lody wybrać i jak przygotować ten deser, żeby rozpływał się w ustach?

Co zrobić, żeby domowe lody nie zamarzały?

Przygotowujecie lody we własnej kuchni i zastanawiacie się, co zrobić, żeby domowe lody były miękkie i puszyste? Do lodów możecie dodać odrobinę alkoholu (spirytusu, wódki, likieru, rumu lub adwokata), a wtedy lody będą miękkie, a nie zamarznięte na kość. Alkohol nie tylko zmiękczy lody, ale też nada im charakterystyczny posmak.

Drugim trikiem na miękkie lody jest umieszczenie ich w opakowaniu włożonym do woreczka strunowego, a następnie usunięcie z woreczka powietrza. Wytworzenie próżni sprawi, że lody będą bardziej kremowe i delikatne.

Co zrobić, żeby domowe lody były puszyste?

Jeśli waszym celem są kremowe i puszyste lody domowe, konieczna jest znajomość prawidłowej techniki ich przyrządzania. Kluczem do uzyskania perfekcyjnych lodów jest ich wielokrotne blendowanie. Co zrobić, aby domowe lody były miękkie? Po przygotowaniu należy wstawić je do zamrażarki na 30 minut, a następnie wyjąć, zblendować i ponownie umieścić w zamrażarce. Taką procedurę powtarzamy 5, a najlepiej 6 razy. Blendowanie powoduje napowietrzanie lodów i stabilizację mieszanki, a przez to pozwala uzyskać odpowiednią konsystencję deseru. Tak przygotowane miękkie lody w zamrażarce należy przechowywać przed spożyciem przez minimum 4 godziny. Odpowiednio przygotowane lody możecie jeść od razu po wyjęciu z zamrażalnika bez potrzeby wstępnego rozmrażania.