Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie? Jak pozbyć się goryczy?

Sezon na kurki zaczyna się w połowie lata. Na ten moment z niecierpliwością czekają wszyscy wielbiciele grzybowych smaków. Kurki oczarowują swoimi walorami i są w stanie uszlachetnić nawet najzwyklejsze dania. Można przyrządzać z nimi zarówno codzienne, jak i świąteczne posiłki. Niestety, przez nieumiejętne obchodzenie się z nimi, czasem mają gorzki posmak, który niweczy wszystkie kulinarne wysiłki. Jak uniknąć rozczarowania? Podpowiadamy, co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie. O tym pamiętać musi każdy szef kuchni!

Dlaczego kurki są gorzkie?

Wytrawni grzybiarze i doświadczeni miłośnicy grzybów zauważyli, że gorzkim posmakiem charakteryzują się grzyby rosnące w lasach iglastych. Zdarza się jednak, że goryczka wynika z naszych błędów. Które z nich są najpowszechniejsze?

  • Nieodpowiednia pora zbiorów – pojawienie się tego niezbyt smacznego akcentu może być wynikiem zbierania kurek w czasie suszy i upałów.
  • Smażenie grzybów na patelni zalanej olejem lub oliwą.
  • Zbyt długie przechowywanie – gorzki smak bardzo często dotyczy kurek mrożonych.

Jak zrobić kurki, żeby nie były gorzkie?

Pamiętać trzeba o ich dokładnym oczyszczeniu. Przyda się do tego mała szczoteczka, by wyeliminować wszystkie zabrudzenia, w tym piasek, pył czy resztki igliwia i liści. Zadanie to ułatwi krótkie namaczanie kurek w głębokim garnku wypełnionym wodą z solą. Niepożądane drobinki opadną na dno naczynia. Nie należy jednak zostawiać grzybów w wodzie na długo, ponieważ stają się wtedy gąbczaste.

Czas przejść do właściwego etapu przyrządzenia kurek. Oto kilka sposobów:

  • Usmaż je na suchej patelni – bez dodatku tłuszczu. Średnia moc palnika całkowicie wystarczy. Wsyp grzyby na rozgrzaną patelnię. Powinny wypuścić soki, a następnie ponownie je wchłonąć. Zajmie to około 10-15 minut.
  • Dobrym pomysłem, zapobiegającym pojawieniu się goryczki, jest gotowanie kurek na parze. Najlepiej jest układać je w górnej części parowaru. Będą gotowe po mniej więcej 10 minutach.
  • Jeśli planujesz zamrozić kurki, wcześniej je zblanszuj. Do wody, którą wykorzystasz do tego zabiegu, dodaj odrobinę soli lub cukru. Oba te składniki sprzyjają zachowaniu kształtu i jędrnej konsystencji grzybów.

Jak uratować gorzkie kurki?

W sytuacji, gdy mrozisz kurki, pamiętaj, by spożyć je w ciągu trzech miesięcy. Potem ryzyko pojawienia się gorzkiego smaku wzrasta. Grzyby jesz świeże, wydaje się, że wszystko zrobiłeś poprawnie, a jednak czuć, że nie są tak pyszne, jak powinny? Możesz je uratować! Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie?

Podsmaż je na patelni na maśle. Zadbaj o dodatek smażonej cebulki lub przypraw o słodkim posmaku, które zrównoważą gorzki smak. Szukasz sposobu na to, jak pozbyć się goryczy w sosie kurkowym? Możesz wykorzystać wspomniane pomysły lub wzbogacić danie o dodatkową porcję słodkiej śmietany.

Niezawodne przepisy na dania z kurkami

Pamiętasz, jak wspomnieliśmy o tym, że kurki są w stanie zamienić nawet najbardziej pospolitą potrawę w wyśmienity specjał? Przygotuj smażone kopytka z kurkami i przekonaj się, że mieliśmy rację. Podczas wakacji koniecznie wypróbuj bób z kurkami, by w pełni wykorzystać potencjał sezonowych produktów. Ciesz się nimi, póki czas!

Fani mącznych potraw powinni zapamiętać przepis na pierogi z grzybami – kurkami. Gdy przychodzi ochota na solidną porcję mięsa, skosztuj kotleta schabowego faszerowanego kurkami – taki zestaw to niebiańska uczta! Grzyby wykorzystaj też do przyrządzenia combra jagnięcego z sosem rabarbarowym, który doskonale sprawdzi się podczas uroczystych okazji.