Co zrobić, żeby rosół był żółty? Co dodać?

Chcecie wiedzieć, co zrobić, żeby rosół był żółty, klarowny i smaczny? Przygotowanie idealnego rosołu wcale nie jest trudne – wymaga tylko znajomości kilku najważniejszych zasad. Sprawdźcie, jakich!

Co dodać do rosołu, żeby był żółty?

Idealny rosół zachwyca nie tylko smakiem i zapachem, ale też właściwą klarownością i kolorem. Co zrobić, żeby rosół miał ładny kolor? Sekretem wspaniałego lekko żółtego rosołu jest rodzaj użytego mięsa oraz dodatek odpowiedniej ilości warzyw. Apetyczny żółty rosół powstaje z mieszanego mięsa z kością, najlepiej z mięsa wołowego (antrykotu, szpondra lub łaty), kury rosołowej i kurczaka albo kaczki oraz indyka. Jeśli ugotujecie rosół tylko z jednego rodzaju mięsa, zupa może być blada. Ten efekt spotęguje też brak marchewki i przypraw.

Co zrobić, żeby rosół był żółty? Pożądany kolor rosołu uzyskacie dzięki użyciu całego pakietu włoszczyzny: selera, pora, marchwi, kapusty i opalanej cebuli oraz przypraw takich jak ziele angielskie, pieprz oraz liść laurowy. Jeśli ugotowany rosół nie ma żółtego zabarwienia, można poprawić jego kolor dodatkiem przyprawy w płynie typu maggi lub szczyptą kurkumy czy curry. Do rosołu ewentualnie możecie dodać też kawałek orzecha włoskiego lub dodatkową mocno przypaloną cebulę.

Dlaczego rosół nie jest żółty?

Zastanawiacie się, dlaczego rosół jest zbyt blady? Jeśli użyliście mieszanego mięsa i odpowiednio dużo warzyw oraz wszystkich przypraw, a zupa nadal wygląda źle, zazwyczaj problem tkwi w tym, że rosół jest mało esencjonalny – do jego gotowania użyto po prostu zbyt dużej ilości wody.