Chciałbym dzisiaj kontynuować temat kalafiorowy. To takie wdzięczne warzywo, dobrze czujące się w bardzo dużej liczbie kompozycji smakowych. Dużą uwagę przywiązuję do prawidłowego czyszczenia kalafiora. Po odcięciu wszystkich części zielonych i części łodygi wkładam kalafior do zimnej, lekko osolonej wody na 15-20 minut. Następnie płuczę go dokładnie i suszę. Różyczki kalafiora świetnie nadają się jako przekąska na przyjęcie z dodatkiem pikantnych dipów. Najprostszy taki dip to po prostu gęsty jogurt naturalny z posiekanym ziołami (może być bazylia, tymianek czy np. mięta), czosnkiem i sokiem z cytryny.
Zabieramy się do gotowania naszego ulubieńca. Ja zazwyczaj wrzucam kalafior to gotującej się, lekko osolonej wody na 15-20 minut w zależności od jego rozmiaru. Do wody dodaję szczyptę także cukru, aby wydobyć w pełni wspaniały, delikatny smak. Osobiście preferuję kalafior chrupki i kruchy, nie za miękki. Rozgotowane warzywa nadają się w moim przekonaniu jedynie do kremowej zupy. Dziś także przepis kalafiorowy. Pyszna zapiekanka z szynką.
Zapiekanka z kalafiorem i szynką:
Czas: 20 minut
3-4 porcje
Składniki:
- 1 duży kalafior, umyty i podzielony na różyczki
- 1 opakowanie Sosu do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo-kremowy
- 2 łyżki oleju
- 150 g szynki, pokrojonej w paski
- 200 g tartego sera mozzarella (możecie zastąpić dowolnym żółtym serem)
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Blanszuj kalafior przez 5-7 minut w gotującej się, lekko osolonej wodzie. Odsączony z wody kalafior rozłóż w szerokim, płaskim naczyniu do zapiekania, dodaj lekko przesmażoną szynkę. Sos do warzyw Knorr wymieszaj ze śmietanką i gałką muszkatołową. Następnie zagotuj. Tak przygotowanym sosem zalej kalafiora. Dopraw pieprzem i posyp tartym serem. Piecz w temperaturze 180 C przez około 10 minut.
Zawołaj rodzinę i patrz jak jedzą ze smakiem. :)
Komentarze (0)