Jak już wspominałem cykoria to wszechstronne warzywo. Sprawdza się na zimno w sałatkach a także na ciepło na przykład, jako danie na przyjęcia lub towarzyszące do mięs. Sposobem na cykorię na ciepło jest przesmażenie jej w miodzie z dodatkiem soku z cytryny. Ważne żeby podczas tego smażenia stała się miękka i lekko brązowa, dlatego należy ją dusić długo i wolno. Traci wtedy goryczkę i zamienia się w rozpływający się w ustach, delikatny, niemalże słodki przysmak. Klasycznym daniem jest cykoria zapiekana z szynką i sosem beszamelowym lub serowym.

Spróbujcie, to całkiem nieskomplikowane danie, a dobrze potraktowana cykoria odwdzięczy się cudownym smakiem i jedwabistą miękkością.

Cykoria z szynką zapiekana pod sosem serowym:

Czas: 30 minut
4 porcje

Składniki:
- 8 plastry szynki (najlepiej parmeńskiej)
- sok z 1/2 cytryny
- 4 główki cykorii
- 100 g tartego żółtego sera
- Knorr Fix Spaghetti 4 sery

Sposób przygotowania:

Przekrój cykorię na pół i wytnij środek. Pozostałą część obgotuj w dwóch litrach wody z dodatkiem soku z cytryny przez ok. 4 minuty. Przygotuj Fix Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie osusz cykorię, zawiń ją w plastry szynki i ułóż płasko w naczyniu do zapiekania. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, po czym wyjmij, zalej gotowym sosem i posyp serem. Wstaw ponownie do piekarnika na kilka minut, a następnie podawaj.