Kuchnia kraju pochodzenia

Cynamon to król Orientu! Stanowi podstawę kuchni azjatyckiej, głównie chińskiej i indyjskiej. Jest częstym składnikiem popularnego sosu curry. Zalicza się go też do tak zwanych gorących przypraw – to niezbędny element wedyjskiego garam masali. W daniach z Wietnamu zdecydowanie się go nie oszczędza! Jest nieodłącznym elementem tej kuchni, którą cechuje bogactwo smaków, kolorów i aromatów. Cynamon stanowi dodatek do tradycyjnej zupy Pho– kto nie próbował, niech żałuje! Zastanawiasz się, co podają Wietnamczycy na drugie danie? Otóż serwują niezwykle aromatycznego cynamonowego kurczaka. Jego smak wprost rozpływa się w ustach!
powrót do góryZainspiruj się!

Cynamon to produkt, który obowiązkowo powinien znaleźć się w każdej kuchni. Przyprawa szturmem podbiła zarówno serca pasjonatów słodkości, koneserów mięsnych dań, jak i wielbicieli Orientu. Co takiego ma w sobie cynamon, że nie możemy się bez niego obejść? Odpowiedź jest prosta. Cynamon ma wszystko to, co idealna przyprawa mieć powinna: unikalny smak, wyjątkowy aromat i intensywny kolor. Czy można mu się oprzeć? Z poniższymi przepisami z pewnością będzie trudno!
Po pierwsze deser, którego cynamon jest samozwańczym królem. Znudziła Ci się tradycyjna szarlotka? Zrób jabłka smażone w cieście. Owoce zamarynowane w przyprawie spełnią wymagania nawet najbardziej wymagającego łasucha. Cynamon plus marchewka - zastanawiasz się, czy to może się udać? Może! Klasyczne ciasto marchewkowe w połączeniu z przyprawą nabierze wyraźnego korzennego smaku. Lubisz śniadanie na słodko? Wypróbuj tradycyjne amerykańskie naleśniki lub zadziw wszystkich tostami z gruszką, miodem i cynamonem - aż podskoczą z wrażenia! Równie słodki i sycący może być też obiad. Polecamy kluski leniwe z pieczonymi owocami. Pychota!
Po drugie - cynamon w zupie. Nie, nie żartujemy. Wypróbuj barszcz „cynamonowy wieczór”. Niekonwencjonalne połączenie składników bez wątpienia mile Cię zaskoczy.
Po trzecie - cynamon można wykorzystać również do warzyw. Cynamonowa nuta urozmaici sałatkę na ciepło z cukinii i pomidorów. Chcesz poczuć Orient w swojej kuchni? Przygotuj surówkę z marchewki po indyjsku. Doskonale skomponuje się ze szczyptą przyprawy. Nie zapominajmy o zbawiennym wpływie cynamonu na potrawy mięsne. Dodaj do menu skrzydełka w marynacie z wiśniówki lub zaserwuj dobrze wszystkim znaną kaczkę w pomarańczach. Obiad idealny!
powrót do góryCzy wiesz, że

Cynamon jest stary jak świat! Różnorodne podania głoszą, że cynamonu używali już w starożytności Egipcjanie, Rzymianie oraz Grecy.
O cynamon należy dbać, ponieważ dość szybko traci swój zapach i smak. Najlepiej kupować go w małych ilościach. Przyprawę przechowujemy niczym najsłodszy skarb - w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Czy potrafisz poznać cynamonowe drzewo? Teraz już będziesz umiał! Cynamonowiec osiąga do około 10 - 12 metrów wysokości. Jak na roślinę tropikalną przystało, drzewo jest wiecznie zielone. Jego liście są duże i mięsiste. Owoce cynamonowca wielkością przypominają jagody mieniące się w odcieniach czerwieni. Całość wygląda niezwykle! Jednak do celów kulinarnych wykorzystuje się nie kuszące jagódki, a żółtawą, twardą korę rośliny.
Cynamon to laska, że ho ho! Pozyskiwany z kory, przed sproszkowaniem przypomina ruloniki brązowego papieru. Prezentuje się bardzo okazale. Nie bez powodu niezmielona wersja przyprawy stanowi częsty element dekoracji zimowych stołów.
Cynamonowiec ma bardzo liczną rodzinę. Istnieje ponad 250 odmian rośliny!
Wietnam jest jednym z największych producentów tej przyprawy na świecie.
powrót do góryZ czym to się je?

„Cynamon” to słowo magiczne. Ma moc przywoływania wspomnień oraz sprawia, że ciskasz w kąt wszystkie diety. Od razu przypominasz sobie cudowny smak babcinego ciasta, a ślinka mimowolnie leci Ci z ust. Sama myśl o przyprawie sprawia, że pragniesz poczuć jej korzenny aromat już… teraz… natychmiast! Odruchowo sięgasz w tym momencie po słodkości? I słusznie, bo to z nimi najlepiej komponuje się cynamon.
Przyprawa idealnie czuje się w towarzystwie owoców, szczególnie gruszek i jabłek. Dlatego też bez cynamonu nie obejdzie się pachnąca szarlotka czy gruszkowy kompot. Każdy deser, ciasto oraz inne wypieki nabiorą egzotycznego charakteru za sprawą szczypty wonnej przyprawy. Równie śmiało posypuj cynamonem nabiał - jogurt, biały ser lub płatki z mlekiem zyskają z nim wyrazisty smak. Znakomitą bazę stanowi również ryż. Ten duet gwarantuje niebo w gębie!
Cynamon możesz dodawać również do napojów. Przywitaj dzień ciepłą wodą z cytryną, miodem, imbirem oraz oczywiście cynamonem. Następnie użyj odrobiny przyprawy do herbaty, kawy czy pysznej czekolady. Wieczorem może skusi Cię aromatyczne grzane piwo albo wino?
Słodkawo-korzenny, delikatnie piekący smak cynamonu nadaje się także do pikantnych potraw. Przyprawa urozmaici dania z jagnięciny, baraniny oraz wieprzowiny. Upiecz dwie pieczenie na jednym ogniu. Dodaj cynamon i ciesz się niezwykle intensywnym oraz kuszącym aromatem mięs.
powrót do góry
Komentarze (0)