Wystarczy trochę słońca i dodatnia temperatura, a już zaczynam myśleć o grillowaniu. Nie czekam na majówkę, odpalam grill już przy pierwszych, cieplejszych podmuchach wiosny. My, Polacy uwielbiamy potrawy z grilla, a szczególnie - spotkania towarzyskie przy grillu.
![]()
Jest coś pierwotnego w przygotowaniu mięsa na ogniu. Jakbyśmy chcieli wrócić do zamierzchłych czasów, sprzed mikrofali, kuchenek gazowych i pieca węglowego. Sam bardzo lubię grillować i często w ten sposób przygotowuję rodzinne posiłki. Pewnie zauważyliście już, że do wszystkiego podchodzę systematycznie, więc tych grillowych postów będzie kilka. Grillowanie to poważna dziedzina. A jak systematycznie, to i w odpowiedniej kolejności. Dziś na ruszt wrzucimy zasady grillowania, bo mają one ogromny wpływ na smak i jakość grillowanych przysmaków. Na pewno pomogą Wam w przygotowaniu mistrzowskich dań.
7 zasad Piotra Murawskiego
1. Do palenia w grillu starajcie się używać węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych – specjalne brykiety można bez problemu kupić w większości marketów, sklepów spożywczych i na stacjach benzynowych.
2. Nie rozpalajcie grilla za pomocą rozpałki, parafiny, benzyny czy ropy – podczas spalania wydzielają szkodliwe substancje lotne. Jeśli jednak używacie specjalnej podpałki, korzystajcie z niej tylko na początku grillowania. Poczekajcie, aż wypali się do końca i nie dodawajcie jej, gdy jedzenie już jest na ruszcie.
3. Pamiętajcie, by za każdym razem po grillowaniu dokładnie wyczyścić ruszt z przypalonego tłuszczu – pozbędziecie się szkodliwych substancji przed kolejnym grillowaniem.
4. Wszystkie potrawy na grilla powinny być świeże i wysokiej jakości.
5. Nie grillujemy produktów mrożonych.
6. Mięso peklowane oraz konserwowane saletrą nie nadaje się na ruszt. W wysokiej temperaturze jest po prostu szkodliwa dla zdrowia.
7. Używajcie specjalnych tacek do grillowania, bądź zwykłej, spożywczej folii aluminiowej. Gdy pieczecie bezpośrednio na ruszcie, wytopiony z mięsa tłuszcz spadając wprost na żarzące się węgle spala się i wytwarza szkodliwe substancje, które wraz z dymem na powrót osiadają na mięsie.
Grill już rozgrzany, czas zacząć opiekać na ruszcie. Na początek soczysta karkóweczka. Jak przygotowana – sprawdźcie w kolejnym wpisie.
Jest coś pierwotnego w przygotowaniu mięsa na ogniu. Jakbyśmy chcieli wrócić do zamierzchłych czasów, sprzed mikrofali, kuchenek gazowych i pieca węglowego. Sam bardzo lubię grillować i często w ten sposób przygotowuję rodzinne posiłki. Pewnie zauważyliście już, że do wszystkiego podchodzę systematycznie, więc tych grillowych postów będzie kilka. Grillowanie to poważna dziedzina. A jak systematycznie, to i w odpowiedniej kolejności. Dziś na ruszt wrzucimy zasady grillowania, bo mają one ogromny wpływ na smak i jakość grillowanych przysmaków. Na pewno pomogą Wam w przygotowaniu mistrzowskich dań.
7 zasad Piotra Murawskiego
1. Do palenia w grillu starajcie się używać węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych – specjalne brykiety można bez problemu kupić w większości marketów, sklepów spożywczych i na stacjach benzynowych.
2. Nie rozpalajcie grilla za pomocą rozpałki, parafiny, benzyny czy ropy – podczas spalania wydzielają szkodliwe substancje lotne. Jeśli jednak używacie specjalnej podpałki, korzystajcie z niej tylko na początku grillowania. Poczekajcie, aż wypali się do końca i nie dodawajcie jej, gdy jedzenie już jest na ruszcie.
3. Pamiętajcie, by za każdym razem po grillowaniu dokładnie wyczyścić ruszt z przypalonego tłuszczu – pozbędziecie się szkodliwych substancji przed kolejnym grillowaniem.
4. Wszystkie potrawy na grilla powinny być świeże i wysokiej jakości.
5. Nie grillujemy produktów mrożonych.
6. Mięso peklowane oraz konserwowane saletrą nie nadaje się na ruszt. W wysokiej temperaturze jest po prostu szkodliwa dla zdrowia.
7. Używajcie specjalnych tacek do grillowania, bądź zwykłej, spożywczej folii aluminiowej. Gdy pieczecie bezpośrednio na ruszcie, wytopiony z mięsa tłuszcz spadając wprost na żarzące się węgle spala się i wytwarza szkodliwe substancje, które wraz z dymem na powrót osiadają na mięsie.
Grill już rozgrzany, czas zacząć opiekać na ruszcie. Na początek soczysta karkóweczka. Jak przygotowana – sprawdźcie w kolejnym wpisie.
Komentarze (1)