Czorba – zupa bułgarska. Co to jest?
Jedną z najpopularniejszych odmian zupy fasolkowej jest czorba – danie wywodzące się z kuchni bułgarskiej. Z czego powstaje zupa czorba i jak ją przygotować?
Czorba – co to jest?
Bułgarska czorba to wegańska zupa fasolowa podawana podczas wigilijnej wieczerzy. To jednogarnkowe danie jest bardzo aromatyczne i świetnie rozgrzewa, więc będzie idealne na sezon jesienno-zimowy. Czorba może być zaserwowana jako pierwsze danie w pełnym obiedzie lub jako danie główne.
Zupa czorba z fasoli – przepis na bułgarski przysmak
Do przygotowania czorby będziecie potrzebowali bukietu warzyw: 1 dużej marchewki, 2 korzeni pietruszki, 2 średnich cebul, 2 dużych pomidorów, garści fasolki szparagowej, 2 dużych ziemniaków oraz przypraw: liści laurowych, natki pietruszki, pieprzu, lubczyku, ziół dalmatyńskich i soku z cytryny. Warzywa obierzcie, pokrójcie w kostkę, zalejcie wodą i gotujcie około pół godziny. Następnie do zupy dodajcie cząstki pomidorów bez skórek, kawałki ziemniaków i pociętą na krótsze kawałki fasolkę. W międzyczasie zajmijcie się przygotowaniem cebuli – należy ją pokroić w krążki i zeszklić na oleju, a później dodać do garnka pod koniec gotowania, doprawić całość do smaku i przed podaniem posypać czorbę siekaną natką pietruszki.
Amatorzy mięsa mogą przygotować zupę na rosole lub bulionie mięsno-warzywnym. Gorącą bułgarską zupę czorbę podajcie z bagietką czosnkową lub domowym chlebem na zakwasie. Można zaserwować do niej również zrazy, pulpeciki z wieprzowiny lub drobiu albo kawałki wędzonego kurczaka.
Komentarze (0)