Czy chrzan można mrozić? Jak to robić?
Macie nadmiar chrzanu i ciekawi was, czy chrzan można mrozić? Jak przechować większe ilości chrzanu na później, a nawet na całą zimę? Sprawdźcie, czy można mrozić chrzan w domowych warunkach.
Czy można mrozić chrzan?
Latem w sklepach i na targowiskach kupicie piękne korzenie chrzanu, których próżno szukać w sprzedaży w innych okresach roku, więc aż kusi, żeby wziąć więcej chrzanu i przechować go na jesienno-zimowe miesiące. Czy chrzan można zamrozić, a jeśli tak, to jak to zrobić? Czy można zamrozić chrzan do ogórków, czy może mrożone korzenie nadają się tylko do przygotowania sosu? Mrożenie chrzanu jest jak najbardziej możliwe i daje świetne efekty, ale istotny jest sposób przygotowania warzywa do mrożenia. Przede wszystkim chrzan przeznaczony do mrożenia musi być zdrowy i świeży.
Może się też pojawić pytanie, czy tarty chrzan można mrozić tak samo, jak w ten w kawałkach? Mrożenie korzenia chrzanu można przeprowadzić zarówno w przypadku chrzanu startego bez dodatków, jak i doprawionego.
Jak mrozić chrzan? Czy chrzan można mrozić bez obgotowania?
Korzeń chrzanu należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie pokroić na słupki lub w paseczki i umieścić w woreczku do mrożenia żywności albo w specjalnym pojemniku. Chrzan możecie też rozłożyć na plastikowej tacce, żeby kawałki się nie posklejały, a po zamrożeniu zsypać do zbiorczego opakowania. Czy można mrozić surowy chrzan bez blanszowania? Obgotowywanie nie jest konieczne, ale warto to zrobić. Chrzan możecie przechowywać w zamrażalniku nawet przez kilka miesięcy, a później wykorzystać do zupy chrzanowej lub do marynowania warzyw czy przygotowania kremu chrzanowego.
Komentarze (0)