Czy ligawa nadaje się na zrazy?

Zastanawiacie się, czy ligawa nadaje się na zrazy? Planujecie przygotowanie aromatycznych zawijanych zrazów i nie wiecie, jakiego mięsa użyć? Podpowiadamy, które mięso wybrać.

Czy zrazy z ligawy wołowej będą smaczne?

Ligawa to mięso z części krzyżowej i mimo że jest chude, doskonale nadaje się na zrazy, steki i różnego rodzaju pieczenie. Zrazy z ligawy wołowej są równie dobre jak te z udźca czy z rostbefu – trzeba tylko odpowiednio rozbić mięso. Ligawę bardzo chętnie wykorzystuje się do przygotowywania zrazów i kotletów, bo jest tańsza od wołowiny stekowej i rostbefu, a przy tym jest łatwa w obróbce.

Zrazy z ligawy – jak zrobić?

Ligawa na zrazy powinna być pokrojona w plastry o grubości około 1,5 cm i cienko rozbita, a następnie odpowiednio przyprawiona. W tradycyjnym przepisie na zrazy zawijane używa się boczku, musztardy, cebuli i ogórka kiszonego. Cebulę należy posiekać, ogórka rozdrobnić w plasterki lub słupki, natomiast boczek pokroić w cienkie plastry. Mięso smarujemy musztardą, układamy dodatki, przyprawiamy, zawijamy i smażymy do zrumienienia równomiernie z każdej strony. Jeśli zrazy z ligawy się rozwijają, można je spiąć na czas smażenia wykałaczkami, a przed podaniem wyjąć patyczki.

Zrazy możecie przygotować też z innymi dodatkami, np. z kawałkiem masła w środku, z papryką konserwowaną lub na słodko – z morelami, żurawiną czy suszonymi śliwkami.

Jeśli szukacie innych przepisów na zrazy i kotlety, zapraszamy do skorzystania z naszych receptur.