Popularne grzyby są dostępne w sklepach przez cały rok, więc pewnie niewiele osób zastanawia się nad tym, czy pieczarki można mrozić. Tymczasem jest to bardzo dobry sposób na zrobienie zapasów, dzięki którym usprawnimy codzienne przyrządzanie posiłków. Mrożenie pieczarek to także świetna metoda na radzenie sobie z ich nadwyżką, np. gdy skusiła nas promocyjna cena. Sprawdź, od czego zacząć, jak mrozić pieczarki kupione w sklepie i na czym polega umiejętne mrożenie pieczarek surowych oraz smażonych.
Czy można zamrozić pieczarki i kiedy to robić?
Pieczarki bardzo dobrze nadają się do mrożenia. Dzięki temu przygotujesz porcje oczyszczonych grzybów, gotowych do przygotowania potraw z ich udziałem tuż po wyjęciu z zamrażarki. Oszczędność czasu jest na wagę złota!
Nie zwlekaj z mrożeniem grzybów – im są świeższe, tym smaczniejsze efekty uzyskasz. Niech nie będą to surowe pieczarki, które przez tydzień leżały w lodówce. Zwróć uwagę, by miały jasną barwę i chrupką konsystencję. Zrezygnuj z mrożenia, jeśli zaczęły już ciemnieć. Pojawiające się ślady pleśni całkowicie przekreślają możliwość kulinarnego wykorzystania grzybów.
Jak mrozić pieczarki surowe?
- Świeże grzyby dokładnie umyj. Dużo lepszym pomysłem jest krótkie płukanie ich pod bieżącą wodą niż długie namaczanie, przez które mogą stać się gąbczaste.
- Osusz je, odstawiając na papierowy ręcznik.
- Gdy będą już suche, pozbądź się cienkiej skórki.
- Surowe pieczarki można mrozić w całości, lecz pokrojone zajmują mniej miejsca w zamrażalniku.
- Pokrój je w połówki, ćwiartki albo grube plastry, jeśli planujesz wykorzystać grzyby do zapiekanek, tart albo gulaszów.
- Pokrojone w drobniejsze plasterki lub kostkę świetnie sprawdzą się jako nadzienie do pierogów, naleśników i krokietów.
- Grzyby wrzuć do wrzątku na 1 minutę. Blanszowanie pomoże zachować ich strukturę i walory smakowe.
- Ponownie wyłóż je na ręcznik papierowy i poczekaj, aż wyschną.
- Przenieś je na tackę lub brytfannę i włóż pieczarki na kilka godzin do zamrażarki.
- Gdy będą już zamrożone, przenieś je do specjalnych woreczków lub pudełek na żywność. Opisz datą mrożenia.
- Mrożone pieczarki przechowuj maksymalnie przez 6 miesięcy.
Czy można mrozić pieczarki smażone?
Jest to na tyle uniwersalny dodatek, że trudno sobie wyobrazić, by nie udało się go zjeść od razu. Jeśli jednak planujesz mrożenie smażonych pieczarek, kieruj się naszymi wskazówkami:
- Do smażenia pieczarek używaj minimalnej porcji tłuszczu. Nie dodawaj soli, która przyspiesza puszczanie przez grzyby soku.
- Po zdjęciu z patelni, pieczarki przenieś na sitko, by wyeliminować nadmiar tłuszczu. Nie odsączaj dużej ilości jednocześnie – lepiej zrobić to partiami.
- Postępuj podobnie, jak w przypadku mrożenia świeżych pieczarek: ułóż je luzem na tacce do mrożenia, a gdy będą już twarde i zniknie ryzyko sklejania się pieczarek, przełóż je do docelowych pojemników.
Pieczarkowe grzybobranie
W weekendowy wieczór prowadzisz ze znajomymi zażarty turniej gier planszowych? To z pewnością zaostrza apetyt, więc niech twoją tajną bronią będą kajzerki ze szpinakiem i pieczarkami – oto idealna gorąca przekąska na przyjęcie. Podczas imprezy chcesz podać coś konkretniejszego? Wybierz lasagne z pieczarkami, dzięki której zyskasz tytuł najlepszego gospodarza.
Wiedza związana z tym, czy można mrozić pieczarki, przyda się do zrobienia gulaszu wieprzowego z pieczarkami. Grzyby możesz wrzucić od razu do garnka – bez rozmrażania. Gołąbki z pieczarkami to wegetariańska wersja tradycyjnego dania, która skradnie serca twoich domowników.
Pieczenie babek wielkanocnych masz w małym palcu? Tym razem wybierz przepis na babę ziemniaczaną z pieczarkami, będącą pomysłem na niebanalny wypiek wytrawny. Kremową soczewicę z pieczarkami podawaj zawsze wtedy, gdy potrzebujesz inspiracji na smaczny dodatek do dania głównego. Nasze sposoby na mrożenie pieczarek sprawią, że niezbędne składniki będziesz mieć zawsze pod ręką!
Komentarze (0)