Czy można mrozić rabarbar? Jak to robić?
Rabarbar to warzywo o charakterystycznym cierpkim smaku, które świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, tworząc wspólnie wyszukane wypieki, desery, kompoty czy nawet glazury i sosy do mięsa. Jednak sezon na warzywo nie trwa cały rok. Powstaje więc pytanie, czy można mrozić rabarbar, a jeśli tak to, jak to zrobić?
Czy można mrozić rabarbar?
Oczywiście, że można, a według nas nawet trzeba. Wynika to z tego, że sezon na rabarbar trwa bardzo krótko, więc jeśli chcecie cieszyć się jego smakiem zimą, to możecie go mrozić, ponieważ świetnie znosi niskie temperatury.
Czy rabarbar można mrozić bez obaw o stratę smaku?
Jak najbardziej. Roślina łatwo się mrozi, a po rozmrożeniu można ją wykorzystać do dań głównych, deserów i kompotów. Dobrze zamrożony rabarbar można przechowywać w zamrażarce aż 12 miesięcy.
Mrożenie rabarbaru – kilka ważnych wskazówek
Warto jednak wiedzieć, że przed mrożeniem rabarbar należy odpowiednio przygotować.
Oto kilka wskazówek, które pomogą Wam przygotować zapasy na zimę:
- Do mrożenia używajcie tylko młodego rabarbaru.
- Warzywo nie powinno być uszkodzone.
- Przed mrożeniem z ostrych ogonków należy usunąć górną warstwę.
- Przed mrożeniem, łodygi należy dokładnie umyć i osuszyć.
Jak mrozić rabarbar?
Przepis jest bardzo prosty:
- Przygotujcie rabarbar według powyższych wskazówek.
- Pokrójcie go w małe kawałki o długości ok. 3-4 cm (wielkość według Waszego uznania).
- Przełóżcie je do torebki foliowej strunowej lub specjalnego opakowania do mrożenia.
- Włóżcie do zamrażarki i gotowe.
Jak mrozić rabarbar do ciasta?
Jeśli zależy Wam nad tym, by po mrożeniu wykorzystać rabarbar do ciasta, to możecie przed mrożeniem obtoczyć go w cukrze.
Poniżej przepis:
- Przygotujcie rabarbar według tradycyjnego przepisu do mrożenia.
- Przełóżcie go do miski z cukrem (proporcja: 1 szklanka cukru na 4 szklanki rabarbaru).
- Wymieszajcie całość i przełóżcie do pojemników do mrożenia, po czym umieśćcie wszystko w zamrażarce.
Czy można zamrozić rabarbar po blanszowaniu?
Jeśli chcecie przed mrożeniem zblanszować rabarbar, by wydłużyć jego przydatność do spożycia, to poniżej znajdziecie instrukcję, jak to zrobić:
- Przygotujcie rabarbar według tradycyjnego przepisu.
- W małych porcjach zanurzcie rabarbar we wrzącej wodzie na ok. 1 minutę.
- Po wyjęciu schłodźcie go w zimnej wodzie.
- Dokładnie osuszcie i włóżcie do pojemników, po czym można zacząć mrozić.
Czy rabarbar można zamrozić w formie przecieru?
Jak najbardziej. Tutaj wystarczy zblendować przygotowany i pokrojony w małe kawałki wcześniej rabarbar, przełożyć do małych plastikowych kubków i można umieścić go w takiej formie w zamrażarce.
Rabarbar mrożony – jak wykorzystać?
Skoro wiecie już, że rabarbar można mrozić, to warto by dowiedzieć się, co można z niego później przygotować. Możliwości jest mnóstwo. Mogą to być desery np. placek z rabarbarem, kruche ciasto z rabarbarem i bezą, czy dżem rabarbar-truskawka. Równie dobrze będą smakować dania główne, np. sałatka z rabarbarem, polędwiczki w glazurze rabarbarowej, czy egzotyczna sałatka z krewetkami, truskawkami i rabarbarem.
Komentarze (0)