Czy naleśniki można mrozić? Jak to zrobić?

Naleśniki to bez wątpienia jedno z ulubionych dań wszystkich wielbicieli słodkich smaków. Można je również przygotować w wersji na ostro, faszerując mięsem, warzywami lub żółtym serem. Jednak co zrobić w przypadku, gdy zostanie nadmiar placków z obiadu? Czy naleśniki można mrozić? A jeśli tak, to czy powinny być bez nadzienia?

Naleśniki – czy można mrozić ten wielki na światową skalę przysmak?

Złociste i chrupiące naleśniki nie tylko są pyszne, ale także należą do jednych z najprostszych w przyrządzeniu dań mącznych. To właśnie z tego powodu są systematycznie przyrządzane w wielu domach na całym świecie. Najprawdopodobniej pierwsze naleśniki powstały już w czasach starożytnych na terenie Europy i Chin. Z kolei Włosi uważają, że zostały wynalezione we Florencji, a potem trafiły do Francji, skąd podbiły resztę świata. Jednak pochodzenie nie ma większego znaczenia. Ważne, że przepis na naleśniki nie jest żadną tajemnicą, a to pyszne danie można przygotować z dostępnych pod ręką produktów.

Pyszne naleśniki na wiele sposobów

Jak tu nie uwielbiać naleśników za ich delikatny smak i absolutnie cudowny aromat, którym ściągają wszystkich domowników do kuchni już na początku smażenia? Tajemnicą dobrych naleśników jest ciasto składające się najczęściej z mąki pszennej, wody, mleka, jajek, odrobiny oleju roślinnego oraz cukru lub soli. Aby ciasto było bardziej puszyste, w wielu przepisach mąka jest przesiewana przez gęste sito, a zwykła woda zastępowana gazowaną. Gotowe ciasto powinno być dość gęste, ale lejące i koniecznie pozbawione grudek, dzięki czemu usmażone naleśniki będą gładkie oraz na tyle elastyczne, by można było nimi owijać słodki lub wytrawny farsz, a następnie podsmażać, zapiekać albo podawać jako zamiennik makaronu do zupy.

Czy można zamrozić ciasto na naleśniki?

Przygotowaliście za dużo ciasta i sporo pozostało po pieczeniu naleśników? Nie wylewajcie go! Taką płynną masę możecie zamrozić, by potem wykorzystać za kilka dni. Wystarczy ostrożnie przelać ciasto do plastikowej butelki, zasuwanego woreczka na mrożonki albo plastikowego, szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć do zamrażarki. Jeśli przyjdzie wam ochota na naleśniki wystarczy, że rozmrozicie ciasto w garnku z chłodną wodą lub dzień wcześniej przełożycie do lodówki. Przed użyciem pamiętajcie, by jeszcze raz porządnie je wymieszać zanim trafi na patelnię. Z tak przygotowanego ciasta zrobicie pyszne pikantne naleśniki ze szpinakiem, złociste i chrupiące krokiety mięsne lub słodkie naleśniki z serem i rodzynkami.

Czy naleśniki można mrozić?

Skoro ciasto bez problemu może być przechowywane w ujemnych temperaturach, to pojawia się pytanie: czy można mrozić naleśniki, jeśli upiecze się ich za wiele? Okazuje się, że zamrożenie to świetny pomysł, a gotowe placki po umieszczeniu w temperaturze pokojowej szybko odzyskują sprężystość i odpowiedni smak. Do mrożenia nadają się naleśniki świeżo usmażone, ale już dobrze ostudzone. Aby się nie posklejały, najlepiej oddzielić je przyciętym papierem do pieczenia, a następnie umieścić w szczelnie zamykanym woreczku po uprzednim usunięciu nadmiaru powietrza. Teraz, gdy już wiecie, jak zamrozić naleśniki, możecie przygotować większą ilość ulubionych placków i przechowywać w zamrażarce jako zapas nawet do 3 miesięcy.

Mrożenie naleśników bez nadzienia i z dodatkami

Naleśniki bardzo dobrze znoszą przechowywanie w ujemnych temperaturach, a do tego niektóre z nich można mrozić od razu z farszem, a potem w dowolnym momencie podgrzać w piekarniku lub na średnio rozgrzanej patelni z przykrywką i powłoką nieprzywierającą. Pamiętajcie jednak, by nie mrozić naleśników wypełnionych nadzieniem ze świeżych, soczystych owoców, dżemem, czekoladą, bitą śmietaną lub kremem, ponieważ po rozmrożeniu farsz stanie się wodnisty i niesmaczny. Za to bez problemu możecie się zdecydować nie tylko na mrożenie naleśników z serem przyrządzonym na różne sposoby ale także takich potraw jak klasyczne krokiety z pieczarkami, pikantne naleśniki ze szpinakiem i serem lub niesamowicie smaczne amerykańskie pancakes. Życzymy smacznego!