W kuchniach jest dużo miejsca na improwizację. Można łączyć nieoczywiste składniki lub modyfikować receptury w zależności od własnych preferencji czy zawartości lodówki. Istnieją jednak kulinarne zasady, których nie należy pomijać. Tak jest w przypadku prawdopodobnie najsłynniejszej zupy, którą w naszym kraju smakosze darzą szczególnym uczuciem. Czy rosół gotować pod przykryciem, czy pokrywkę zostawić schowaną w kuchennej szafce? Dlaczego jest to tak ważne i jaki ma wpływ na kulinarny rezultat? Wyjaśniamy, jak gotować rosół: pod przykryciem czy bez!
Rosół idealny, czyli jaki?
Wielu kucharzy przygotowuje go na specjalne okazje. To właśnie od rosołu bardzo często rozpoczynają się świąteczne obiady i przyjęcia weselne. Co wyróżnia go na tle innych tradycyjnych zup?
Podaje się go zawsze gorący, więc jest idealny w chłodniejsze dni. Połączenie długo gotowanych mięs różnych rodzajów, warzyw oraz przypraw sprawia, że jego smak jest niezwykle bogaty. Podobnie zresztą jak aromat. Klarowna konsystencja jeszcze bardziej zachęca do brania dokładek.
Przyrządzenie rosołu bywa czasochłonne, więc tym bardziej warto zastanowić się nad każdym krokiem, by nasze wysiłki nie poszły na marne. Dowiedzcie się, czy rosół gotujemy pod przykryciem, czy nie, ponieważ od tej prozaicznej kwestii zależy efekt kulinarnych poczynań.
Jak gotować rosół: pod przykryciem czy bez?
Okazuje się, że pokrywka do garnka jest potrzebna, ale nie przez cały czas. Trzymamy rosół pod przykryciem tylko do momentu, w którym zacznie się gotować. Pamiętajcie, że ogień pod garnkiem powinien być minimalny, więc rozpoznacie ten etap po delikatnym bulgotaniu rosołu. Od tej chwili gotujcie go bez przykrycia.
Kwestię rosołu: przykrywać czy nie, mamy już wyjaśnioną. Dociekliwi kucharze zapewne chcą wiedzieć, z czego wynikają te reguły.
- Gotowanie rosołu pod przykryciem przez cały czas skutkowałoby jego zmętnieniem.
- Zdjęcie pokrywki pozwala uniknąć kłopotliwego wykipienia zawartości garnka.
Rosół z zasadami – najlepsze przepisy
Niejeden specjalista od rosołu twierdzi, że najlepsze danie wychodzi z połączenia kilku gatunków mięs. Masz ochotę zweryfikować to na własnym podniebieniu? Przygotuj rosół z kury, który nie bazuje wyłącznie na drobiu. Znajdziesz w nim także delikatną cielęcinę, dzięki której danie będzie jeszcze bardziej wykwintne.
Różnie serwuje się rosół. Z makaronem, ziemniakami, fasolą… W każdym domu talerz może wyglądać zupełnie inaczej. Tym razem proponujemy rosół z pulpecikami drobiowymi, prezentujący się niezwykle zachęcająco. Domownicy będą pozytywnie zaskoczeni, gdy na stole pojawi się rosół z warzywami podawany z naleśnikami z parmezanu. Pozwól sobie na odrobinę finezji i przekonaj się, że odmienianie swojskich dań wcale nie musi być trudne – zwłaszcza, gdy wiesz już, czy rosół gotować pod przykryciem. Teraz ta zupa nie powinna mieć przed tobą żadnych tajemnic!
Po takiej praktyce pewnie już dobrze pamiętasz o tym, jak gotuje się rosół – pod przykryciem czy nie. To dobry moment na to, żeby trochę zaszaleć i podać rosół z chińskimi pierożkami, za sprawą których raczej nikt nie zatęskni za lanym ciastem i makaronowymi nitkami. Jeśli nie masz pewności czy najbardziej przywiązani do tradycji członkowie rodziny będą zachwyceni takim rozwiązaniem, podaj rosół z pieczarkami. Wegetarianie też nie wstaną od stołu głodni! Rosołowi jarskiemu z grzybami niczego nie brakuje, a jego aromatem będą zainteresowani nawet zdeklarowani mięsożercy.
Komentarze (0)