Czy salceson można mrozić? Jak to robić?

Macie pyszny świeży salceson, ale jest go tyle, że nie sposób zjeść wszystkiego na raz i ciekawi was, czy salceson można mrozić? Mrożenie kiełbas i innych wyrobów jest częstą praktyką, ale co z mrożeniem salcesonu? Sprawdźmy to!

Czy można mrozić salceson?

Salceson nie zawiera w swoim składzie substancji, które źle reagują na mrożenie, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go zamrozić. Do mrożenia najlepiej nadaje się salceson o niskiej zawartości galaretki – zawierający mięso jedynie lekko związane żelatynowym rosołem. Jeśli salceson zawiera dużo galaretki, po rozmrożeniu może się ona rozpłynąć. Trzeba na to uważać – do mrożenia najlepiej wybrać produkt o możliwie zbitej konsystencji.

Wiele osób zastanawia się, czy salceson można zamrozić w osłonce lub materiałowym flaku. Bez względu na to, czym powleczony jest salceson, najlepiej nie ściągać tej osłonki przed mrożeniem, bo pomaga ona zachować wędlinie kształt i chroni przed jej rozerwaniem.

Jak zamrozić salceson?

Pewnie zastanawiacie się, czy można zamrozić salceson w plasterkach, czy trzeba włożyć do zamrażalnika cały kawałek. Mrożenie salcesonu może być przeprowadzone zarówno jednym, jak i drugim sposobem: w większych kawałkach lub w plasterkach. Jeśli salceson ma zwartą konsystencję, możecie go pokroić na mniejsze kawałki w sam raz na kanapki, a jeśli jest delikatny i łatwo się rozpada, lepiej mrozić go w większych kawałkach. W obu przypadkach włóżcie salceson do plastikowego pojemnika na żywność – mrożenie w woreczku może się skończyć zgnieceniem tej podrobowej wędliny.