Czy tofu można mrozić? Mrożenie tofu
Tofu to składnik diety, który w ostatnim czasie podbija serca coraz większej ilości ludzi. Kochają je weganie, ale warto pamiętać, że każdy z Was może stać się jego fanem! Czasem jednak zdarzy się, że zostanie nam go za dużo i co wtedy zrobić? Czy tofu można mrozić? Przekonacie się w naszym artykule!
Mrożenie tofu – czy warto?
Czy warto mieć pod ręką mrożone tofu? Tofu jak najbardziej można mrozić, a nawet trzeba! Mrożone tofu ma zupełnie inną strukturę i świetnie sprawdza się w gotowaniu, gdyż jak gąbka wchłania wszystkie oleje, przyprawy i marynaty. Nabiera wtedy naprawdę bardzo specyficznej i ciekawej faktury, która odbiega od tej, którą dostaniemy przy świeżym tofu.
Po prostu wrzućcie kostkę tofu (nawet w opakowaniu) do zamrażarki, a kiedy nadejdzie Was ochota na jego zjedzenie – wyciągnijcie z zamrażarki, odłóżcie na kilka godzin lub zanurzcie na pewien czas w zimnej wodzie, by zupełnie odtajało. Tak rozmrożone tofu można przygotowywać!
Co można zrobić z mrożonego tofu?
Mrożone tofu świetnie sprawdzi się w tofucznicy lub można użyć go jako „mięsa mielonego”. Można dodać go do tajskiego sosu lub do innych gotowych sosów, a także możecie użyć go zamiast kurczaka do swoich ulubionych potraw. Koniecznie spróbujcie przepisu na tofu obtoczone w curry z warzywami lub panierowanego tofu z sezamem! Ale tofu może Was zaskoczyć również jako podstawa wegańskiego sernika, czyli w tofurniku! Koniecznie spróbujcie go do alternatywy jajecznicy, czyli do tofucznicy. Palce lizać!
Komentarze (0)