Kefir czy maślanka – po które z nich sięgasz częściej? Oba produkty zaliczane są do mlecznych napojów fermentowanych, posiadają również podobne właściwości. Jednak czym dokładnie różni się maślanka od kefiru? Proces wytwarzania, zapach i smak – od dziś nie będziesz mieć problemów z rozpoznaniem, czy masz do czynienia z kefirem, czy maślanką. Do tego znajdziesz wiele argumentów, przemawiających za tym, że warto włączać je do codziennego jadłospisu.

Kefir – znany od wieków

Procesy związane z fermentacją mleka w celu przedłużania jego trwałości znane są ludzkości od wieków. Szacuje się, że kefir pojawił się w diecie ludności, żyjącej na Kaukazie już 3 tysiące lat temu. Współcześnie produkowany jest z mleka pasteryzowanego, poddawanego fermentacji mlekowo-alkoholowej. W rezultacie powstaje dość gęsty, kremowy napój o wyraźnie kwaśnym posmaku i aromacie.

Maślanka – efekt uboczny

Można stwierdzić, że maślanka powstaje poniekąd „przy okazji” podczas produkcji masła. Po oddzieleniu od „zmaślonej” śmietany, dodaje się do niej mleko, a całość jest ukwaszana w obecności precyzyjnie dobranych szczepów bakterii fermentacji mlekowej. Gotowa maślanka jest orzeźwiającym napojem o zdecydowanie łagodniejszym smaku i aromacie niż kefir.

Maślanka i kefir w posiłkach

Kefir czy maślanka – co wybrać do picia? Oba charakteryzują się orzeźwiającym smakiem, więc śmiało można potraktować je jako napoje idealnie gaszące pragnienie w upalne dni. Nawet bez dodatków mogą stanowić pyszną przekąskę między głównymi posiłkami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zmiksować je z ulubionymi owocami i w ten sposób zamienić w koktajl. Kefir i maślanka to także wyśmienita baza do kolorowych chłodników oraz marynat, które kapitalnie zmiękczają mięsne włókna. Nie można zapominać o prostej, ale powszechnie uwielbianej kompozycji, mianowicie młodych ziemniaczkach podawanych z kefirem i posypanych świeżym koperkiem.

Kulinarne inspiracje i sprawdzone przepisy

Dzięki zdobytym informacjom na temat tego, czym się różni kefir od maślanki, jeszcze lepiej można wykorzystać kulinarny potencjał każdego z tych produktów. Za sprawą maślanki placki z jagodami okażą się niebywale puszyste i delikatne. Użyjecie jej także do zrobienia serowo-cebulowego chleba z chili, dzięki któremu codzienne wizyty w piekarni nie będą konieczne. Skosztujcie też ryby marynowanej w maślance w stylu południowoamerykańskim.

Wspomnieliśmy o kefirze w kontekście słynnych chłodników, ale w polewce staropolskiej z żurkiem szlachetnym składnik ten okaże się niezastąpiony. Przyda się także do marynaty pieczonego indyka w całości z farszem ze słodkich ziemniaków – potrawy, która zrobi wrażenie na najbardziej wymagających gościach. Na co dzień hinduska sałatka Raita zachwyci was nie tylko smakiem, ale też prostotą wykonania – zamiast zastanawiać się co lepsze: kefir czy maślanka, wypróbujcie przepisy z udziałem obu tych składników i zdecydujcie sami!