Czym zastąpić gorczycę? Co zamiast niej?

Czy wiecie, czym zastąpić gorczycę w przetworach? Gorczyca pełni w przepisach funkcję przyprawową i konserwującą. Jaki zamiennik gorczycy wykorzystać, jeśli nie macie jej w kuchni?

Co zamiast gorczycy?

Nasiona gorczycy nadają kiszonkom i konserwowanym warzywom charakterystyczny ostry aromat i smak. Gorczyca zapobiega psuciu się korniszonów i marynowanych grzybów, świetnie pasuje do konserwowanej papryki i do różnego rodzaju wędlin. Jak ją zastąpić, kiedy zapomnimy kupić nowego opakowania? Co zamiast gorczycy do ogórków, żeby uzyskać podobny smak i trwałość?

Czym zastąpić gorczycę? Nasiona gorczycy można zastąpić korzeniem chrzanu, a w niektórych przepisach poleca się stosowanie niewielkiej ilości musztardy – jest przecież produkowana z gorczycy. Zamiennik gorczycy trzeba dobrać do funkcji, jaką te żółte nasionka miały pełnić w konkretnym przepisie. Jeśli gorczyca miała utrwalać ogórki konserwowe lub inne przetwory, ale jej nie mamy, to musimy większą uwagę przyłożyć do prawidłowego procesu wekowania słoików. Jeśli gorczycę dodawaliśmy dla smaku, można spróbować zastąpić ją innymi składnikami. Ciekawym pomysłem jest zastąpienie gorczycy chrzanem wasabi – ma bardzo mocny smak i charakterystyczny aromat. Wasabi możecie dodawać do potraw orientalnych, w tym zupy dahl i do potraw z ryb.

Czarna gorczyca – czym zastąpić?

Co zamiast gorczycy do grzybów? Możecie spróbować dodać nieco kurkumy lub kminu, a nawet niewielki dodatek kopru włoskiego. Niektórzy zalecają też wypróbowanie nasion czarnuszki. Alternatywnie możecie użyć mieszanki mielonego imbiru, papryki i kurkumy.