Czym zastąpić jogurt grecki? Co zamiast niego?
Chcecie się dowiedzieć, czym zastąpić jogurt grecki w potrawach. Przygotowujecie danie, do którego trzeba zastosować ten typu jogurt, ale okazało się, że go nie macie? Czym można zastąpić jogurt grecki, żeby potrawa mimo wszystko się udała? Poznajcie nasze propozycje.
Co zamiast jogurtu greckiego?
Jako zamiennik jogurtu greckiego warto wykorzystać produkt o zbliżonych właściwościach i podobnej konsystencji. Bardzo dobrze sprawdzi się tutaj zsiadłe mleko – to bardzo popularna alternatywa dla jogurtu greckiego. Zamiennik w postaci zsiadłego mleka sprawdzi się szczególnie w różnego rodzaju zimnych sosach. Mleko zsiadłe jest gęste i ma lekko kwaskowaty smak, a jeśli odpowiednio się je przyprawi, różnica między nim a jogurtem greckim będzie w zasadzie niewyczuwalna.
Czym zastąpić jogurt grecki, jeśli nie macie zsiadłego mleka? Alternatywą będzie jogurt naturalny. Najlepiej wybrać możliwie gęsty jogurt, bo będzie go można wykorzystać w większości przepisów na wypieki i sosy. Jogurt naturalny zastąpi grecki w przepisach na ciasta z kremem, desery lodowe, racuchy z jogurtem greckim i sernik jogurtowy.
Jogurt grecki – zamiennik w ciastach
Czym zastąpić jogurt grecki w cieście? Pierwszym, co nasuwa się na myśl, jest śmietana – najlepiej taka o zawartości tłuszczu 12% lub 18%. Śmietanki 30% i 36% są zbyt tłuste i za rzadkie. Jogurt grecki jest gęsty, więc zastępująca go śmietana również powinna mieć dość podobną konsystencję. Ciasto z dodatkiem śmietanki może wymagać zagęszczenia lub rozrzedzenia. Jeśli jest za rzadkie, dodajcie nieco mąki, a jeśli za gęste, dolejcie niewielką ilość mleka.
Komentarze (0)