Czym zastąpić mąkę orkiszową? Co zamiast niej? Najlepsze zamienniki

Chcecie wiedzieć, czym zastąpić mąkę orkiszową w przepisie, żeby osiągnąć podobny smak i konsystencję dania? Mąka z orkiszu jest coraz popularniejsza, więc warto znać jej zamienniki na wypadek, gdyby tej mąki zabrakło w kuchennej szafce.

Mąka orkiszowa – czym zastąpić?

Kiedy zabraknie w kuchni mąki z orkiszu, trzeba wiedzieć, jaki zamiennik mąki orkiszowej zastosować, żeby uzyskać podobny smak. Najlepszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie innej mąki o podobnych właściwościach. Mąka orkiszowa, odznaczająca się lekką słodyczą i orzechowym posmakiem, może być zastąpiona zarówno pełnoziarnistą mąką pszenną, jak i mąką gryczaną (bezglutenową). Mąkę gryczaną warto wykorzystać w przepisie na chleb czy naleśniki, natomiast mąkę pszenną do bułek, ciastek i chleba.

Czym zastąpić mąkę orkiszową w nieco bardziej oryginalnej wersji? Zamiennikiem może być mąka Einkorn z łuskanej pszenicy farro. Mąka Einkorn ma lekko orzechowy słodki smak podobny do mąki orkiszowej. Ten rodzaj mąki sprawdzi się do gofrów i przepisów na muffiny. Alternatywą może być też mąka bimbrownicza z obłuskanej pszenicy.

Co zamiast mąki orkiszowej?

Jakie inne zamienniki mąki orkiszowej możecie wykorzystać? Dobrym pomysłem będzie użycie mąki kamutowej, która cechuje się orzechowym smakiem i zawiera dużo składników mineralnych, m.in. mangan, magnes, żelazo czy fosfor. Kolejnym wyborem będzie mąka z amarantusa – jest lekko pikantna i ma orzechowy smak. Mąki z amarantusa można użyć do wypieku bułeczek oraz do zagęszczania zup i sosów. Jeśli nie macie pod ręką żadnej z wyżej wymienionych mąk, skorzystajcie z jęczmiennej lub ryżowej – przygotujecie z niej dania mączne i ciasta.