Daktyle suszone – jak jeść? Do czego je wykorzystać i jak smakują?
Doskonała przekąska i ważny dodatek do wielu potraw – daktyle swoim wyjątkowym smakiem podbiły serca wielu ludzi na całym świecie. Choć są intensywnie słodkie, świetnie komponują się z wytrawnymi składnikami, takimi jak szynka prosciutto czy różnego rodzaju sery. Do czego jeszcze warto wykorzystać daktyle suszone? Jak jeść i przechowywać te pyszne owoce?
Skąd się biorą daktyle?
Daktyle to owoce daktylowca właściwego – sporych rozmiarów palmy uprawianej w wielu krajach charakteryzujących się ciepłym klimatem. Największym producentem daktyli jest Egipt, natomiast do najważniejszych eksporterów zalicza się Tunezję, Arabię Saudyjską oraz Izrael. Z jednego drzewa można zebrać nawet do 140 kg owoców, które są przebierane, myte i suszone w sposób naturalny na słońcu lub w specjalnych suszarniach. Gotowe daktyle po odważeniu i spakowaniu są dystrybuowane niemal do wszystkich zakątków świata, gdzie chętnie są spożywane jako słodka przekąska albo składnik różnorodnych potraw.
Jak smakują suszone daktyle?
Słodkie, z delikatną nutą miodu lub karmelu – trudno znaleźć inny owoc smakujący jak daktyle suszone. Jak jeść te niewielkie, ale charakterystyczne naturalne słodycze? Najlepiej traktować je jak dostarczającą mnóstwa energii przekąskę, ponieważ w tej formie zachowują niemal wszystkie cenne dla zdrowia składniki jak błonnik, oraz liczne składniki mineralne zwłaszcza miedź i potas. Miedź w suszonych daktylach przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a potas wpływa na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.
Słodkie daktyle suszone – jak jeść?
Jakie potrawy z tymi pysznymi owocami w roli głównej warto przygotować? Jak jeść suszone daktyle i z czym łączyć? Ich słodki smak doskonale komponuje się ze słoną szynką prosciutto. Z tych dwóch składników warto przygotować szybką przekąskę, idealną na domowe przyjęcie czy party z przyjaciółmi. Wystarczy każdego pozbawionego pestki daktyla owinąć kawałkiem wędliny i nabić na wykałaczkę. W innej wersji wnętrze owocu można napełnić farszem z sera o wyrazistym smaku, np. fetą, gorgonzolą czy pikantnym serkiem kozim. Bardzo smacznym przysmakiem są również daktyle nadziane serem, owinięte cieniutkim plastrem boczku wędzonego i zapieczone w wysokiej temperaturze dochodzącej do 200°C. Do prostych daktylowych przekąsek idealnych na spotkanie ze znajomymi należą pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą podawana na liściach cykorii oraz intensywnie czekoladowe kulki mocy.
Do czego suszone daktyle pasują najlepiej?
Choć większość przepisów na daktyle dotyczy przede wszystkim słodkich wypieków i deserów, owoce palmy dość często są składnikiem wytrawnych dań. Pieczone udka z kurczaka z dodatkiem pikantnych papryczek chili, świeżej mięty, syropu daktylowego oraz nadającej charakterystycznego smaku przyprawy za’atar mile zaskoczą wszystkich gości i domowników, zwłaszcza gdy będą podane z grillowanymi plastrami batatów. Pozbawione pestek daktyle wraz z pistacjami, granatem oraz kminem rzymskim świetnie podkreślają smak pikantnej marokańskiej sałatki z kaszy jaglanej i soczewicy, która może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs. Z kolei wegetarianie na pewno chętnie wypróbują znakomity przepis na zapiekankę z roślinnego kurczaka podanego z dużą ilością bakalii i warzyw.
Daktylowy zawrót głowy
Jak jeść daktyle suszone? To nie tylko superprzekąska, ale również składnik wielu wypieków. Trudno sobie wyobrazić aromatyczny keks wielkanocny bez dodatku bakalii, wśród których zazwyczaj znajdują się pokrojone w kostkę owoce palmy. Słodkie daktyle są również często dodawane do chleba bananowego zaskakującego przyjemnie słodkim smakiem, choć przygotowywanego bez dodatku cukru. Z dodatkiem owoców z łatwością delikatny pudding chia z garścią chrupiących bakalii. A na deser warto przygotować niekoniecznie świąteczną herbatę ze świeżych i suszonych owoców. Życzymy smacznego!
Komentarze (0)