Sałatka Waldorff:
Czas 30 minut
4 porcje
Składniki:
- 200 g selera naciowego
- garść obranych orzechów włoskich
- Sos sałatkowy Sałatka Cezar 2w1 Knorr
- 20 g rodzynków
- 1 czerwone jabłko
- 3 łyżki majonezu Hellmann’s
- 100 g czerwonych winogron
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 50 g sera pleśniowego typu rokpol
Sposób przygotowania
W dużej misce wymieszaj Sos sałatkowy Knorr z jogurtem i majonezem. Seler umyj i obierz, usuwając włókna. Przetnij go wzdłuż i pokrój w dwu centymetrowe słupki, a następnie przełóż do miski z sosem. Winogrona umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Dodaj do selera. Jabłko umyj i przekrój na pół, usuń z niego gniazdo nasienne, następnie pokrój cienkie plasterki. Dodaj orzechy oraz rodzynki i rozkrusz ser pleśniowy. Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszaj z dresingiem i przełóż na talerze. Przed podaniem posyp grzankami.
Aby z sałatki Waldorff uczynić kolacyjny czy nawet obiadowy posiłek proponuję dodać do niej kawałki pieczonego czy smażonego kurczaka.
W następnym odcinku upieczemy wspólnie warzywa korzeniowe. Doskonale się do tego nadają.
Komentarze (0)