W mojej kuchni powoli rodzi się anarchia. Starszy syn bierze się za gotowanie. Popycha go do tego chęć bycia tak zwanym ciachem, co w jego wieku jest zrozumiałe. Wolny czas spędza na siłowni uzupełniając ćwiczenia odpowiednią dietą. Całe szczęście, że te jego kulinarne uniesienia, zazwyczaj kończą się tylko w jednym garnku… No i właśnie podpatrując to jego gotowanie, zostałem nieoczekiwanie zainspirowany do dzisiejszego wpisu. Dania jednogarnkowe, casserole, eintopf to powszechnie znane określenie na pewien styl w kuchni, polegający na przygotowaniu posiłku w jednym garnku. Do tej definicji pasuje wiele potraw, chociażby wszystkie zupy. Zakładamy, że dania mają być, proste, treściwe i najlepiej, gdy w jednym garnku znajdą się zarówno warzywa i mięso a także skrobia w postaci ziemniaków, ryżu czy makaronu. Ten ostatni składnik to może być także chleb podany do gorącej potrawy. Nie ma kuchni, w której nie pojawiają się takie przepisy.
Spójrzmy na kuchnię orientalną. Chińczycy kochają się w daniach z woka – a to przecież nic innego jak jeden garnek, no może patelnia, ale wpisuje się w założenia. Weźmy na przykład smażone makarony z mięsem warzywami i do tego makaron sojowy, ryżowy czy pszenny. Idealnie spełnia założone warunki – jedno naczynie, pełny posiłek, smaczny i kolorowy.
https://www.przepisy.pl/przepis/smazony-makaron-w-sezamie
Inny przykład z tego samego podwórka to wszelkiego rodzaju pilawy. To prawdopodobnie protoplasta wszystkich jednogarnkowych dań i podejrzewam, że wynalazł go kucharz gotujący dla armii. Szybko, sprawnie i treściwie musiał nakarmić dużą grupę ludzi. Nie ma nic prostszego niż podsmażone warzywa, mięso, ryż z dodatkiem przypraw gotowane w jednym naczyniu. Jestem pewien, że waszym „żołnierzom” też będzie smakowało.
https://www.przepisy.pl/przepis/wysmienity-pilaw
Mój ulubiony przepis na pilaw pochodzi z Uzbekistanu. Cudownie aromatyczna mieszanka warzyw, przypraw, jagnięciny lub wieprzowiny z ryżem. W przepisie po niżej proponuje zmienić tylko jedno – gotujcie wszystko razem w jednym garnku. Będzie jeszcze smaczniejsze.
https://www.przepisy.pl/przepis/uzbecki-pilaw
Komentarze (0)