Hamburgery nie wymagają najlepszej wołowiny, ważne jest jednak, aby zawierały odpowiednią ilość tłuszczu, nawet do 20% całej masy. Możemy być wtedy pewni, że nasz hamburger będzie kruchy i soczysty. Tradycyjnie mięso nie jest doprawiane, ale postęp w kulinariach polega na wprowadzaniu zmian do klasycznych wersji dań. I tak do hamburgerowego mięsa dodać można ketchup, posiekaną cebulę a nawet zioła.
A to mój przepis na hamburgera.
Hamburgery Szefa Kuchni:
Czas: 15 minut
4 porcje
Składniki:
- 450 g mięso mielonego wołowego
- 1 żółtko
- 1 cebula, drobno pokrojona
- szczypta pieprzu, w zależności od upodobań
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj mięso, pokrojoną cebulę i żółtko. Dopraw pieprzem i odrobiną soli, po czym ponownie wymieszaj. Uformuj z mięsa 4 kulki, następnie spłaszcz je, by powstały kotlety. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Ułóż na niej przygotowane hamburgery, zmniejsz ogień i smaż 3-5 minut po każdej ze stron (czas smażenia zależy od grubości).
Po usmażeniu czy grillowaniu mięso podaję pomiędzy dwiema połówkami opieczonej bułki, często z plasterkiem sera i chrupkiego boczku. Dodatki do hamburgera to temat na cały wpis. Amerykanie uczynili z tego osobną dyscyplinę. Można naprawdę poszaleć. Ja osobiście nie wyobrażam sobie hamburgera bez sałaty, pomidorów, krążków kruchej cebuli. Do tego ketchup, majonez, konserwowy ogórek. Jakże smaczne…
Komentarze (0)