Dufinki ziemniaczane z piekarnika – jak zrobić?

Kto z nas nie chciałby spróbować alternatywy frytek? Otóż z pomocą przychodzą dufinki ziemniaczane, dzięki którym już nigdy więcej nie spróbujecie zwykłych frytek! Chcecie dowiedzieć się, jak zrobić dufinki? Sprawdźcie w naszym artykule!

Jak zrobić dufinki ziemniaczane?

Dufinki to nic innego, jak swoiste ptysie zrobione z ziemniaków. Brzmi naprawdę świetnie i gwarantujemy, że tak samo dobrze smakuje. Jak w takim razie zrobić dufinki ziemniaczane z serem, by tak smakowały, że zostaną w Waszym jadłospisie na zawsze? Jest to niezwykle proste!

Będziecie potrzebować jedynie obranych ziemniaków, masła, jajek, przypraw oraz sera do smaku, jeśli taka jest Wasza preferencja. Dufinki ziemniaczane z piekarnika są naprawdę łatwym i ciekawym przepisem. Ugotujcie obrane ziemniaki i gdy są jeszcze ciepłe, przeciśnijcie je przez maszynkę do mięsa lub przez praskę. Wymieszajcie masę z masłem, jajami, serem i ulubionymi przyprawami. Następnie wsadźcie masę do szprycy do tortów i wyciśnijcie ją na kształt ptysi na papier do pieczenia ułożony na blasze. Teraz tylko zapieczcie dufinki w temperaturze 200°C przez koło 15 minut – do czasu aż zbrązowieją. I gotowe! A jak przygotować dufinki z klusek? Zamiast ziemniaków, użyjcie ugotowanego makaronu i smaczna przekąska gotowa!

Dufinki ziemniaczane – do czego pasują?

Tak przygotowane ptysie ziemniaczane świetnie sprawdzą się w towarzystwie grillowanych udek w cytrusowym dżemie lub pulpecików w sosie teriyaki. Wykorzystajcie je również do dań wegetariańskich i wegańskich, takich jak wegański pulled pork. Smacznego!