Dla zdrowia!

Dzięki dużej zawartości białka fasola jest jednym z ważniejszych produktów w diecie wegetariańskiej. Zawiera też sporo błonnika. To również źródło minerałów, w tym manganu, który przyczynia się między innymi do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Z kolei zawarty w niej magnez pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia i znużenia. W Twoim menu na cały tydzień koniecznie musi znaleźć się fasola! Wartości odżywcze i bogactwo przepisów z fasolą chyba są wystarczająco przekonujące?
powrót do góryZainspiruj się!

Fasolka po bretońsku to już klasyk! Każdy ma na nią swój sposób, a do przygotowania można użyć fasoli świeżej lub z puszki. Jedno jest pewne – zawsze smakuje wspaniale! Z kolei fasola po andaluzyjsku to proste danie, w którym obok fasoli ważną rolę mają do zagrania pomidory i szynka. Pasztet z dyni z białą fasolą to świetny pomysł na dodatek do kanapek. Sałatka z białej fasoli z grzybami i ziemniakami stanowi prosty sposób na smaczną przystawkę. Masz ochotę na oryginalną pomidorówkę? Ugotuj zupę pomidorową z fasolą, a na pewno się nie zawiedziesz. Fasola to też świetny dodatek do dań. Placki ziemniaczane z fasolką to duet idealny! Świetnym dodatkiem do mięs i warzyw jest pasta z białej fasoli. Pokrojone w słupki warzywa lub pierś z kurczaka będą z nią smakować wybornie. Czy wiesz, że z fasoli łatwo przygotujesz pyszne kotlety? Fasolowe kotleciki z fetą i sosem czosnkowym to niebanalny obiad na każdy dzień. Czego dziś spróbujesz?
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Fasola rośnie naturalnie w Ameryce Północnej i Południowej. To jedna z najstarszych roślin uprawnych w Peru i Meksyku. Po odkryciu Ameryki przez Kolumba wiele gatunków rozpowszechniło się w uprawie na całym świecie. Pierwsze wzmianki o uprawie fasoli w Europie pochodzą z połowy XVI wieku.
- W Polsce pod koniec XVI wieku fasola była uprawiana w klasztornych ogrodach jako roślina ozdobna. Dopiero w XVII wieku zaczęto ją uprawiać jako warzywo.
- Największym światowym producentem fasoli są Indie, Birma i Brazylia. W Polsce bez problemu możemy dostać fasolę z lokalnych upraw.
Jak się za to zabrać?

Puszka fasoli wymaga tylko otwieracza. Raz, dwa, trzy i już masz produkt gotowy do spożycia. A jak postępować ze świeżą fasolą? Wymaga trochę więcej czasu, ale jej smak wynagradza oczekiwanie. Fasolę trzeba zalać mniej więcej czterokrotną ilością wody i odstawić na co najmniej osiem godzin do namoczenia. Nie można jednak przesadzić, bo po 12 godzinach mogą się już rozpocząć procesy fermentacyjne. Podczas moczenia fasola pęcznieje, a jej skórka robi się miękka. Dzięki temu fasola szybciej się gotuje. Po namoczeniu wypłucz fasolę, wrzuć do garnka i zalej świeżą wodą. Gotuj bez przykrycia przez 10 minut, potem przykryj i gotuj jeszcze przez mniej więcej godzinę. Pamiętaj, aby lekko solić fasolę dopiero pod koniec gotowania. Jeśli zrobisz to na początku, będzie się dłużej gotować i nie zmięknie odpowiednio.
powrót do góryZ czym to się je?

Fasola to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. Występuję w wielu odmianach. W przepisach najczęściej pojawia się fasola drobna lub popularna fasola Jaś, która charakteryzuje się dużymi nasionami. A jakie dania z fasoli są najpopularniejsze? Niekwestionowaną królową jest fasolka po bretońsku! Fasola występuje tu w towarzystwie boczku, kiełbasy, cebuli, sosu pomidorowego i przypraw, tworząc idealną kompozycję. To też bardzo praktyczne danie, bo można je ugotować w większej ilości i odgrzewać przez kilka kolejnych dni. Co ciekawe, z każdym dniem zyskuje na smaku! Fasola sprawdzi się także w wielu innych potrawach jednogarnkowych. Lubi różne dodatki, więc łatwo skomponować ciekawe posiłki z jej udziałem. Oczywiście nie można zapomnieć o zupach! Fasola świetnie się w nich odnajduje i wie, jak podkręcić ich smak. Barszcz ukraiński bez fasoli z pewnością nie byłby taki dobry. Fasola potrzebuje jednak trochę uwagi i przede wszystkim czasu, by smakowała wyśmienicie. Najpierw trzeba ją moczyć przez wiele godzin, a potem gotować. Jeśli nie masz dużo czasu albo chcesz ugotować coś na szybko, jest i na to sposób. Użyj fasoli z puszki. Jest praktyczna i sprawdzi się tak samo dobrze jak świeża. W fasolce po bretońsku i w zupach też będzie super! Możesz z niej wyczarować smaczne pasty do chleba. Wśród wegan prawdziwym hitem jest smalec z fasoli. Fasolę miksuje się z cebulą i aromatycznymi przyprawami, w efekcie czego otrzymuje się pyszną pastę, która naprawdę przypomina smalec! Z ogórkiem kiszonym i chlebem smakuje tak dobrze, że jeśli raz spróbujesz, kanapki z innymi dodatkami odejdą w zapomnienie. To co dziś na obiad? Może fasola?
powrót do góry
Komentarze (0)