Fish burger (burgery rybne) – przepis sprawdzony
Rybne burgery są wyśmienitą alternatywą dla mięsnych. Pachnące fish burgery ze świeżej lub mrożonej ryby można serwować w burgerowej bułce jako domowy fast food, ale też podawać jako na obiad czy kolację.
Fish burger – przepis na alternatywny fast food
Rybne burgery doskonale zastępują te z wołowiny i mięsa wieprzowego. Odpowiednio doprawione i starannie wysmażone lub upieczone są świetnym pomysłem na szybki wegetariański obiad lub imprezową przekąskę. Burgery rybne można przygotować ze świeżej ryby lub z mrożonych filetów. Doskonale nadaje się do tego dorsz, miruna, okoń morski lub ryba żabnica, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać w przepisie łososia czy tilapię.
Burgery rybne – przepis
Rybne burgery można przygotować z całych filetów lub z mielonej ryby. W pierwszym przypadku rozmrożony osuszony filet należy oprószyć przyprawami, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na oleju lub maśle klarowanym po kilka minut z każdej strony, do momentu zrumienienia. Fish burgery można też piec w piekarniku lub we frytkownicy beztłuszczowej w 200-230°C. Jeśli zależy wam na bardziej rozdrobnionej konsystencji, filety należy wcześniej przepuścić przez maszynkę, a następnie doprawić przyprawami, uformować w owalny kształt i opanierować przez smażeniem.
Gotowe burgery rybne idealnie komponują się z burgerową bułką i dodatkiem sałaty, ogórka, pomidora oraz sosu tatarskiego, ale też z sałatką colesław i ziemniakami. Do burgerów często podaje się również prażoną cebulkę, rukolę i musztardę.
Komentarze (0)