Glazura na tort – jak zrobić, by była błyszcząca?
Chcecie przygotować tort, którego wygląd przykuje uwagę wszystkich? Odłóżcie na bok tradycyjne, śmietanowe kremy i sięgnijcie po coś naprawdę nowoczesnego! Mowa oczywiście o glazurze, czyli lustrzanej polewie, która znakomicie udekoruje Wasz tort! Jak zrobić mirror glaze? Czy to trudne zadanie? Zostańcie z nami i stwórzcie unikatowe wypieki. Zapraszamy!
Glazura – co to takiego?
Glazura, zwana również jako mirror glaze, to dekoracyjna polewa do ciast. Czym różni się od śmietanowych kremów lub cukrowych mas? Wykorzystanie glazury daje efekt gładkiej powierzchni z lustrzanym odbiciem. Cukiernicy stosunkowo niedawno zaczęli wykorzystywać tę technikę, ale szybko stała się bardzo popularna. Torty i wypieki z dodatkiem glazury określane są jako unikatowe i niezwykle nowoczesne. Jeżeli więc chcecie iść z duchem czasu i zaprezentować swoim gościom deser, jakiego jeszcze nie widzieli, to mirror glaze będzie strzałem w dziesiątkę. Jak zrobić glazurę do tortu? Mamy dla Was najlepszą metodę, która nie zajmie Wam zbyt dużo czasu.
Glazura na tort – potrzebne składniki
Chcecie przygotować piękną glazurę? Zacznijcie od zakupów! Będziecie potrzebować jedynie pięciu składników. Oto lista:
- 30 gramów żelatyny w proszku
- 4 tabliczki białej czekolady
- 1,5 szklanki cukru białego
- 0,75 szklanki wody
- 0,5 puszki mleka skondensowanego
Glazura na tort – jak zrobić?
Składniki gotowe? Teraz czas na działanie i przygotowanie lustrzanej glazury, która poprawi wygląd każdego tortu. Zaczynamy!
- Pierwszym krokiem będzie przygotowanie żelatyny. Zalejcie ten produkt niewielką ilością wody i poczekajcie, aż spulchnieje.
- Kolejną czynnością jest oczywiście rozpuszczenie cukru w wodzie. Przelejcie mieszankę do garnka i podgrzewajcie całość na małym ogniu.
- Jak zrobić glazurę na tort? Ciągle podgrzewając, dodajcie do rozpuszczonego cukru mleko skondensowane.
- Co dalej? Posiekajcie białą czekoladę na drobne kawałki.
- Teraz czas na połączenie wszystkich składników. Sprawdźcie, czy żelatyna spulchniała i dodajcie ją oraz czekoladę do rondelka.
- Na koniec wymieszajcie glazurę i przelejcie ją przez sitko. Odstawcie polewę do ostudzenia, a następnie dekorujcie nią Wasze wypieki. Powodzenia!
Przepisy na pyszne torty
Jak zrobić błyszczącą glazurę na tort? To zadanie nie będzie już dla Was żadnym wyzwaniem! Dekorujcie swoje wypieki, a efekty zachwycą nie tylko Was, ale również wszystkich gości! Przygotowaliśmy dla Was najlepsze przepisy na smaczne torty. Sami zobaczcie!
Tort piniata to ulubieniec każdego fana słodyczy. Jego cukierkowe wnętrze potrafi zaskoczyć! Przydałoby mu się jeszcze lustrzane odbicie, które będzie możliwe dzięki glazurze. Spróbujecie?
A dla fanów słodkich wypieków tort czekoladowy. To nasz popisowy przepis, który sprawi, że każde urodziny będą wspaniałe! Wiecie już, jak poprawić jego wygląd. Glazura to obowiązkowy element!
Są z nami miłośnicy owoców? Mamy coś specjalnie dla Was! Co powiecie na truskawkowy tort? Zapewniamy, że to pyszna propozycja. Polejcie wierzch tego wypieku glazurą, a efekty będą znakomite!
No i na koniec – tort czekoladowy z kremem z białej czekolady. Z takim wypiekiem słodka uczta będzie wyjątkowo udana. A co z wyglądem tortu? Wybierzcie sprawdzone dekoracje, np. glazurę. Udanego pieczenia i ozdabiania!
Komentarze (0)