Gnocchi alla sorrentina – przepis. Co to jest za danie?
Potrawy kuchni włoskiej, takie jak gnocchi alla sorrentina, to połączenie prostoty i doskonałego smaku. W dodatku nie trzeba wcale pakować walizek, żeby skosztować tego dania. Można wykonać je we własnej kuchni. Ziemniaczane gnocchi zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym, z dodatkiem mozzarelli i bazylii to idealna propozycja na rodzinny obiad lub romantyczną kolację we dwoje. Jak je zrobić? Oto sprawdzony przepis!
Gnocchi alla sorrentina – co to jest i z czego się je przygotowuje?
Nazwa tych pysznych klusek ma związek z regionem, z którego wywodzi się to danie – urokliwego miasteczka Sorrento, położonego w Kampanii. Intensywny smak pomidorów, kremowa konsystencja roztopionego sera i delikatność gnocchi, tworzy niezwykłą kompozycję. Całość jest zapiekana w piekarniku, dzięki czemu uzyskuje przyjemnie chrupiący wierzch i rozpływające się w ustach wnętrze. Na gnocchi alla sorrentina przepis jest bardzo prosty – Włosi kochają niezbyt skomplikowane dania, będące symbolem domowego ciepła. Mięciutkie gnocchi zrobicie z ziemniaków, mąki pszennej i jednego żółtka. Cały sekret tkwi w wyjątkowym sosie, dodatkach i w sposobie podania.
Składniki na sos do gnocchi alla sorrentina
To właśnie on nadaje tej potrawie wyjątkowego smaku. Żeby go osiągnąć, będziecie potrzebować składników, z których słynie włoska kuchnia. 500 ml passaty pomidorowej, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, przyprawy do smaku i listki bazylii – oto przepis na sos do gnocchi alla sorrentina. Jego wykonanie jest banalnie proste i wymaga jedynie podsmażenia czosnku na oliwie, dodania pasty pomidorowej i przypraw. Część bazylii wrzućcie do garnka, a kilka listków zostawcie do dekoracji gotowego dania. Sos gotujcie ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby nie przywarł do dna. Teraz możecie zająć się wykonaniem kluseczek gnocchi.
Domowe kluseczki gnocchi – jak je zrobić?
Przygotujcie 1 kg ziemniaków, 1 żółtko i 250 g mąki pszennej do klusek oraz trochę do ich podsypywania. Ziemniaki ugotujcie, a następnie przeciśnijcie je przez praskę. Na stolnicy wymieszajcie mąkę i żółtko razem z gładką masą ziemniaczaną. Zagniećcie zwarte, ale delikatne ciasto. Nie wyrabiajcie go zbyt długo, żeby było miękkie. Ciasto podzielcie na kilka części, a następnie każdą z nich zrolujcie w wałek o średnicy 1 cm. Potnijcie na małe kawałeczki, nie większe niż 2 cm. Wykonanie włoskich kluseczek nie różni się od dobrze znanych, polskich kopytek, jednak możecie nadać im charakterystycznego wyglądu, wykonując na nich małe rowki. Wystarczy docisnąć każdą kluseczkę widelcem. Wrzucajcie gnocchi do wrzącej wody i gotujcie, aż wypłyną na powierzchnię – ok. 2-3 minuty.
Składanie i zapiekanie gnocchi alla sorrentina
Macie już gotowe kluski i sos, ale wyjątkowość tego dania tkwi w jego prawidłowym podaniu. Ugotowane gnocchi wymieszajcie z przygotowanym sosem pomidorowym. W naczyniu żaroodpornym ułóżcie warstwę gnocchi w sosie, a następnie posypcie kawałkami mozzarelli i startym parmezanem. Wstawcie naczynie do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczcie przez ok. 15-20 minut aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Gotowe gnocchi alla sorrentina udekorujcie listkami bazylii i podawajcie na gorąco. Doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie, ale może stanowić także przystawkę w ramach większego posiłku, inspirowanego włoską kuchnią. Świetnie będzie komponować się w towarzystwie innych przystawek, takich jak bruschetta, focaccia z orzechami i figą czy caprese.
Kluseczki, makarony – wszystko, z czego słyną Włochy
Dania kuchni włoskiej cieszą się niemałą popularnością ze względu na szybkość wykonania, intensywne smaki i aromatyczne sosy, które dodają im uroku. Serowe gnocchi z sosem bolognese to inna odsłona podania tych niezwykle apetycznych kluseczek. Makaron nadziewany mięsem mielonym doskonale sprawdzi się na przyjęciach, nie tylko ze względu na smak, ale i atrakcyjny wygląd na półmisku. Zgrabne muszle makaronowe, wypełnione farszem z mięsa, którego smak wzbogaci Fix Spaghetti Bolognese Knorr i podsmażony czosnek, staną się hitem każdej imprezy. Makaron cannelloni z mięsem, z mieszanką przypraw i Fixem Knorr, podany w sosie beszamelowym, zamieni zwykły obiad w prawdziwą, włoską ucztę. Nawet jeśli nazwy tych dań mogą wydawać się obce, skrywają za sobą proste przepisy, których z pewnością warto spróbować!
Komentarze (0)