Gofry bez gofrownicy – jak zrobić je na patelni? Czy można je smażyć?

Maszyna do gofrów wydaje się niezbędna, jeśli chcemy cieszyć się smakiem tego uwielbianego deseru. Nie dla wszystkich jednak kupowanie nowego sprzętu jest zasadne. W końcu to kolejne urządzenie, które może niepotrzebnie zabierać miejsce w niewielkiej kuchni. Czy można zrobić gofry bez gofrownicy? Jak smażyć je na patelni? Okazuje się, że jest to nie tylko wykonalne, ale też naprawdę proste! Wykorzystaj swoje podstawowe akcesoria kuchenne i przygotuj wyśmienite gofry z patelni bądź piekarnika.

Gofry – znaki szczególne

Chrupiąc wierzch, puszysty środek i możliwość serwowania ich z najróżniejszymi dodatkami – za to właśnie kochamy gofry. Prostokątny kształt i kratkowana struktura to ich cechy rozpoznawcze.

Gofry z patelni lub piekarnika – czy to dobry pomysł?

Wystarczą jednak odpowiednie foremki, by przyrządzić gofry okrągłe lub w kształcie serc. Choć gofrom na patelni niczego nie brakuje, a ich smak z pewnością cię nie rozczaruje, musisz być gotowy na to, że nie będą miały tego specyficznego i regularnego kształtu. Podobnie sytuacja będzie wyglądać w przypadku pieczenia gofrów w piekarniku.

Jak zrobić gofry bez gofrownicy?

Skład podstawowego ciasta na gofry: z patelni bądź z gofrownicy zawsze jest taki sam. To kombinacja mąki, cukru, mleka, jajek oraz odrobiny soli. Z powodzeniem możesz korzystać z dowolnej receptury, ponieważ smażenie gofrów nie wymaga modyfikacji przepisu.

Ważne jest jednak, by po wymieszaniu składników, ciasto odstawić na pół godziny, by jeszcze zgęstniało. Jeśli nadal wydaje się zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki. Nie może być wodniste, ponieważ po wyłożeniu na patelnię rozleje się i zamiast smażonych gofrów, zajadać się będziesz… naleśnikami.

Gofry z patelni – jak smażyć gofry?

Potrzebujesz najzwyklejszej patelni, choć warto sięgnąć po egzemplarz z nieprzywierającą powłoką. Nada się również patelnia grillowa. Dzięki jej charakterystycznym wgłębieniom kształt gofrów będzie ciekawszy i bardziej zbliżony do deseru przyrządzanego w gofrownicy. Na patelni umieść cienką warstwę tłuszczu. Gdy będzie rozgrzany, smaż gofry z obu stron, by się zarumieniły. Nie odchodź od kuchenki! Potrwa to zaledwie 2-3 minuty, więc trzeba uważać, by gofry na patelni się nie przypaliły.

Pieczenie gofrów – idealny sposób na gofry bez gofrownicy

Smakołyk przyrządzisz także w piekarniku. To bardzo wygodny sposób, którym z łatwością przywołasz wspomnienia deseru pałaszowanego na nadmorskiej promenadzie. Warto zaopatrzyć się w silikonowe foremki do pieczenia gofrów bez gofrownicy. Są zdecydowanie tańsze niż gofrownica, a ich przechowywanie nie stanowi problemu.

Jak zrobić gofry bez gofrownicy?

Foremki z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15 minut. Gofry pieczone będą gotowe, gdy zauważysz, że zarumieniły się i zaczęły delikatnie odstawać od ścianek formy.

Domowe gofry bez gofrownicy – palce lizać!

Niektórzy jadają je tylko na wakacjach, marząc o nich przez cały rok. Po co odbierać sobie tę przyjemność, skoro bez trudu można przyrządzić gofry bez cukru? Ogromnym atutem ich smażenia lub pieczenia w domu jest to, że dowolnie będziesz modyfikować przepis. W twojej kuchni wszystko zależy od ciebie! Niejedną osobę ucieszy fakt, że gofry bezglutenowe też mogą smakować fantastycznie.

Jeśli znudziły ci się już deserowe propozycje, wytrawne gofry staną się apetyczną odmianą. Zobaczysz, że gofry z szynką i serem znikną z talerzy dużo szybciej niż klasyczne kanapki z takimi składnikami. Wykwintne gofry z rukolą i łososiem wędzonym uprzyjemnią porę kolacji po ciężkim dniu. Gofry ze szpinakiem z dodatkiem suszonych pomidorów podasz wieczorem, a może na lunch? Skoro wiesz już, jak smażyć gofry, a także jak przygotowywać je w piekarniku, możesz jeść ten przysmak zawsze, kiedy tylko masz ochotę!