Gofry po włosku
Czas: 15 minut
Dla 6 osób
Składniki:
Ciasto na gofry:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta ostrej papryki
- Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr – 1 łyżeczka
Dodatki do gofrów:
- 400 g liści sałat mieszanych
- 200 g szynki parmeńskiej
- 50 g parmezanu
- 50 g zielonych oliwek
- 1 Sos sałatkowy włoski Knorr
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Białka ubij na sztywną pianę. Margarynę rozpuść i po ostudzeniu wymieszaj z resztą składników. Na koniec dodaj ubitą pianę. Przygotuj gofry w gofrownicy. Gofry piecz przez około 3 – 4 minuty, aż będą rumiane. Stwórz aromatyczny sos włoski łącząc sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami wody. Papryki natrzyj delikatnie oliwą i upiecz w nagrzanym do 200°C piekarniku, zdejmij z niej skórkę, usuń pestki, a następnie pokrój w paseczki. Paski papryki pomieszaj z sałatą i oliwkami, skrop sosem sałatkowym. Garść sałaty połóż na gofra, na wierzch wywiń plastry szynki parmeńskiej. Posyp całość cienkimi płatkami parmezanu lub sera dziugas.
Więcej pysznych przepisów na inspirujące dania znajdziecie na www.przepisy.pl
Komentarze (1)