Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni jest jeszcze mocno wakacyjnie - świeże warzywa, dorodne owoce – doskonałe do dań kuchni włoskiej. Jeśli zatem lubimy przepisy rodem ze słonecznej Italii, spróbujmy przygotować gofry na włoską modłę. Taka przekąska z pewnością zachwyci rodzinę lub gości, a co najważniejsze... dzieci. Pozwoli do ich diety przemycić warzywa, których zapewne nie zjadłyby na kanapce czy w sałatce do obiadu. Na pysznym gofrowym cieście warzywa powinny być o wiele łatwiejsze do przełknięcia. Smacznego!

Gofry po włosku
Czas: 15 minut
Dla 6 osób

Składniki:

Ciasto na gofry:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta ostrej papryki
- Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr – 1 łyżeczka

Dodatki do gofrów:
- 400 g liści sałat mieszanych
- 200 g szynki parmeńskiej
- 50 g parmezanu
- 50 g zielonych oliwek
- 1 Sos sałatkowy włoski Knorr
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Białka ubij na sztywną pianę. Margarynę rozpuść i po ostudzeniu wymieszaj z resztą składników. Na koniec dodaj ubitą pianę. Przygotuj gofry w gofrownicy. Gofry piecz przez około 3 – 4 minuty, aż będą rumiane. Stwórz aromatyczny sos włoski łącząc sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami wody. Papryki natrzyj delikatnie oliwą i upiecz w nagrzanym do 200°C piekarniku, zdejmij z niej skórkę, usuń pestki, a następnie pokrój w paseczki. Paski papryki pomieszaj z sałatą i oliwkami, skrop sosem sałatkowym. Garść sałaty połóż na gofra, na wierzch wywiń plastry szynki parmeńskiej. Posyp całość cienkimi płatkami parmezanu lub sera dziugas.

Więcej pysznych przepisów na inspirujące dania znajdziecie na www.przepisy.pl