Gofry z cukinii – przepis na chrupiące gofry. Jak podawać?

Doskonała baza do wytrawnych lub słodkich dodatków – gofry z cukinii sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i podstawa dania obiadowego. Ich wszechstronność pozwala na stworzenie przeróżnych kompozycji, także w wersji wegańskiej. Apetyczne i chrupiące z zewnątrz, delikatne i miękkie w środku, a do tego łatwe w przygotowaniu. Przepis na gofry z cukinii zawiera zaledwie kilka pozycji, a składniki są dostępne w każdym domu. Jak je zrobić i z czym podawać, aby wydobyć z nich głębię smaku? Podpowiadamy!

Chrupiące gofry z cukinii – jak zrobić?

Przygotujcie 2 średnie cukinie, 1 jajko, 3 łyżki mąki, 50 g startego żółtego sera, 1 ząbek czosnku, ½ łyżeczki proszku do pieczenia i przyprawy do smaku. Możecie również dodać koperek lub natkę pietruszki. Cukinię zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach i połączcie z resztą składników. Dodajcie posiekaną zieleninę. Masa powinna być gęsta i elastyczna. Jeśli wybierzecie młodą cukinię, może puszczać więcej soku i ciasto stanie się rzadsze. Wystarczy dodać wówczas więcej mąki, tak aby konsystencja przypominała ciasto naleśnikowe. Możecie także przygotować ciasto na gofry z cukinii w blenderze. Wówczas pokrójcie cukinię na małe kawałki i dodajcie ½ szklanki mleka i odrobinę oliwy. Kiedy masa gofrowa będzie już gotowa, rozgrzejcie gofrownicę i nałóżcie do niej porcję ciasta. Pieczcie ok. 5-7 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Wegańskie gofry z cukinii – przepis

Aby przygotować gofry z cukinii w wersji wege, wystarczy zamienić w przepisie jajko na mieszankę mielonego lnu i wody, a także pominąć żółty ser. Wymieszajcie 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego z 3 łyżkami wody i odstawcie na kilka minut, aby zgęstniało. Dodajcie do masy i postępujcie tak samo, jak w przepisie z jajkiem. Jeśli ciasto na gofry przygotowujecie w blenderze, mleko zamieńcie na ulubiony napój roślinny. Modyfikacja przepisu może dotyczyć także mąki. Zamiast mąki pszennej można użyć 200 g mąki kukurydzianej, połączonej z 4 łyżkami mąki owsianej. Niezależnie od wprowadzonych zmian, jedno jest pewne, gofry z cukinii będą tak samo smaczne, a dodatkowo zgodne z waszymi preferencjami. Teraz już tylko pozostaje zdecydować, z czym je zjecie.

Propozycje podania gofrów z cukinii w wersji wytrawnej

Zazwyczaj kojarzą się ze słodką przekąską, ozdobioną bitą śmietaną i owocami lub cukrem. Gofry z cukinii – z czym podawać je w innej odsłonie? Najprostszym rozwiązaniem jest dip czosnkowy lub sos koperkowy, który łatwo zrobicie, dodając do jogurtu naturalnego posiekany koperek. Do tego możecie zaserwować plaster wędzonego łososia. Gofry z cukinii będą świetnie smakować także z plastrami awokado i jajkiem sadzonym. W wersji wege możecie posmarować gofry hummusem i poukładać na nich plastry rzodkiewki i pomidora. A jeśli szukacie szybkiej przekąski do pochrupania przed telewizorem, gofry z cukinii świetnie smakują także solo!

Gofry z cukinii – z czym serwować na słodko?

Ich uniwersalność sprawia, że mogą być serwowane na wiele sposobów. Mogą tworzyć bazę do gofrów z karmelizowanymi bananami. Posmarowane konfiturą z jabłek i gruszek uświetnią śniadanie na słodko. Dobrze smakują także polane odrobiną miodu i posypane orzechami. A w upalne, letnie dni podajcie je z kilkoma kulkami ulubionych lodów. A jeśli chcecie zrobić szybki deser do popołudniowej kawy, podajcie je po prostu z owocami: malinami, borówkami, truskawkami – w zależności od sezonu. Zrobiliście gofry z cukinii w większej ilości niż zdołaliście zjeść? Włóżcie je do lodówki i odgrzejcie następnego dnia. Będą równie chrupiące.

Propozycje deserów w wersji wytrawnej

Czy deser zawsze musi być na słodko? Miłośnicy kulinarnych eksperymentów już dawno przełamali ten stereotyp. Dania, które zazwyczaj były podawane na koniec obiadu jako słodki akcent, doskonale radzą sobie w roli dania głównego. Spróbujcie naleśników ze szpinakiem, żeby przekonać się, że komponują się świetnie nie tylko z dżemem czy bitą śmietaną. Tort naleśnikowy z żółtym serem to niekoniecznie propozycja na urodziny, ale z pewnością na pyszny obiad. Babeczki koktajlowe na słono to połączenie słodkiej i kwaśnej śmietany, doprawionej przyprawą Delikat uniwersalny Knorr, z dodatkiem papryczki chili i słodkiej kukurydzy. Taki mix będzie hitem na każdym przyjęciu. Zarówno gofry z cukinii, jak i pozostałe propozycje wytrawnych deserów mają szansę stać się waszymi popisowymi daniami, zwłaszcza że ich wykonanie jest bardzo proste!